Arbeidsliv
IA-avtalen skulle sørge for at funksjonshemmede i større grad ble inkludert i arbeidslivet. Men de seneste årene har statistikken ikke endret seg. Illustrasjonsfoto.
Auremar | Dreamstime
Krever fundamentale endringer i IA-avtalen
Forholdene for handikappede i arbeidsmarkedet har knapt endret seg på ti år.
Partenes avtaleverk om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) løper ut 2018, og skal snart revideres. Allerede har det kommet forslag om store endringer, blant annet fra handelen, etter stillstand i kampen mot det høye sykefraværet her til lands.
Men også på andre områder har utviklingen stagnert. I en ny rapport fra Tor Petter Bø og Inger Håland i SSBs seksjon for arbeidsmarkedsstatistikk bekreftes det at funksjonshemmedes posisjon i arbeidslivet er så godt som uforandret det seneste tiåret.
-
Stillstand. I 2017 oppga 17 prosent av befolkningen i alderen 15-66 år at de hadde en funksjonshemming. Av disse var 43 prosent i arbeid - omtrent like mange som de fire foregående årene.
-
Unge velger utdanning. For unge funksjonshemmede i alderen 15-24 år gikk prosentandelen sysselsatte markant ned fra 2013 til 2017. Det er imidlertid i tråd med utviklingen for ungdom generelt, og har sammenheng med at flere unge tar høyere utdanning.
-
Tilpasninger. Drøyt halvparten av de ansatte har fått arbeidssituasjonen tilpasset funksjonshemminger i form av endrede arbeidsoppgaver, arbeidstid eller fysisk tilrettelegging av arbeidsplassen. Dette har ikke endret seg på 10 år.
-
Mange ønsker jobb. Blant funksjonshemmede som ikke var i jobb i 2. kvartal 2017, var det 27 prosent i aldersgruppen 15-66 år som ønsket seg en jobb. Denne prosentdelen har stort sett holdt seg stabil siden undersøkelsene ble startet i 2002, når en tar hensyn til feilmarginen.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP