Et stort flertall av norske kvinner har liten tro på at arbeidsgiveren deres jobber aktivt for likelønn, viser en ny undersøkelse.

Kvinner har lav tillit til arbeidsgiveres innsats for likelønn

Mindre enn 20 prosent av kvinnelige ansatte i Norge har tro på at deres egen arbeidsgiver jobber aktivt for likelønn.

En undersøkelse fra SD Worx avslører at kvinner har lavere tillit til arbeidsgivernes innsats for likelønn enn menn.  

  • Kun 18 % av ansatte i privat sektor mener arbeidsgiveren jobber aktivt for likelønn – i offentlig sektor er tallet 20 %. 
  • 27 % av mennene mener arbeidsgiveren gjør noe aktivt for å bekjempe lønnsforskjeller. 
  • For kvinner er det bare 22 % som mener at arbeidsgiveren aktivt bekjemper lønnsforskjeller. 
Rune Alvestad er daglig leder SD Worx Norge.

– Dette tyder på at mange arbeidsgivere enten ikke gjør nok, eller at tiltakene de gjennomfører ikke er synlige for de ansatte, sier daglig leder Rune Alvestad i SD Worx Norge.

Et tema ingen tør snakke om 

Undersøkelsen viser ifølge SD Worx at lønn fortsatt er et tabubelagt tema i norsk arbeidsliv – og lønnsgapet mellom kjønnene blir enda sjeldnere diskutert. 

  • Kun 16 % av ansatte sier at lønnsgapet diskuteres åpent på arbeidsplassen. 
  • 41 % sier at temaet sjelden eller aldri blir tatt opp. 
  • Kvinner opplever spesielt ofte mangel på informasjon – kun 12 % oppgir at arbeidsgiveren gir informasjon om lønnsforskjeller, mot 19 % av mennene. 

Kvinner tjener mindre

Til tross for år med målrettet likestillingsarbeid, viser tall fra SSB at norske kvinner tjener i snitt 88,2 % av menns lønn.

Det betyr at en kvinnelig ansatt i snitt får 7400 kroner mindre i månedslønn enn en mann – eller nesten 90 000 kroner mindre i året. 

– Det er fortsatt et stort lønnsgap mellom kvinner og menn og dette er noe som opptar svært mange. Arbeidsgivere gjør lurt i å jobbe målrettet med dette og synliggjøre den innsatsen de legger ned, sier Alvestad i SD Worx.

Dette tyder på at mange arbeidsgivere enten ikke gjør nok, eller at tiltakene de gjennomfører ikke er synlige for de ansatte

EU med tøffere krav 

Nå tar EU grep gjennom likelønnsdirektivet for å sikre større åpenhet om lønn. Fra juni 2026 må alle bedrifter med mer enn 100 ansatte rapportere om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. 

Ansatte vil også få rett til å be om informasjon om lønnsnivåene i bedriften, noe som kan presse norske selskaper til å ta likelønn mer på alvor. 

– EUs nye regler skal synliggjøre lønnsforskjellene mellom kjønnene og tvinger selskaper til å være mer åpne, mener Rune Alvestad.

Hovedpunkter i EUs likelønnsdirektiv

  • Lønnsgjennomsiktighet: Arbeidsgivere må gi arbeidssøkere informasjon om lønnsnivå eller lønnsspenn for en stilling før første intervju (typisk i stillingsutlysningen). De får heller ikke spørre om tidligere lønn fra søkere.
  • Rett til informasjon: Ansatte har rett til å be om informasjon om lønnsnivåer og gjennomsnittslønn, fordelt på kjønn, for stillinger av lik verdi i organisasjonen.
  • Rapportering av lønnsforskjeller: Arbeidsgivere med minst 250 ansatte må rapportere om lønnsforskjeller mellom kjønnene. Dersom betydelige forskjeller avdekkes, må arbeidsgivere foreta en lønnskartlegging i samarbeid med ansatte eller deres representanter.
  • Rettigheter og klagemekanismer: Ansatte som opplever diskriminering på grunn av kjønn skal ha rett til kompensasjon, og bevisbyrden for å vise at likelønnsprinsippet er oppfylt, ligger på arbeidsgiver.

 Selv om en del av bestemmelsene i EUs likestillingsdirektiv allerede er gjort gjeldende i norsk lov, vil dette føre til endringer også ved norske arbeidsplasser. Det er ventet at direktivet vil bli implementert i norsk lovgivning innen fristen, som er juni 2026.

KILDE: Phir

 

 

Powered by Labrador CMS