Arbeidsliv

Langtidsutdannede sliter mest med psykososiale belastninger på jobben

Folk med kort utdanning får flest fysiske skader, mens de som satt lenger på skolebenken får oftere psykososiale plager.

Publisert Sist oppdatert

Selv om det anses som helsebringende å være i jobb, blir også folk belastet på jobben. Og det er betydelige forskjeller i arbeidsmarkedet. De med lavest utdannelse får også klart flest av plagene. Det viser den ferske Folkehelserapporten fra Helsedirektoratet.

I store trekk fortsetter nedgangen i helseskadelige eksponeringsfaktorer. Men arbeidstakere med kort utdanning er i større grad eksponert for fysiske og kjemiske belastninger, mens belastningene blant arbeidstakere med lenger utdanning i større grad er psykososiale, heter det i rapporten.

Symptomer fra lunger og luftveier blir oftest rapportert til arbeidsmedisinske avdelinger i Norge. Når man ser på innånding av støv, røyk og eksos i arbeidsatmosfæren, oppleves dette av 17 prosent av de yrkesaktive. Og eksponeringen er mye høyere for folk uten høyere utdanning, hele 22 til 24 prosent av denne gruppen ånder jevnlig inn skadelig luft. For arbeidstakere med høyere utdanning er det kun 3-6 prosent.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS