Arbeidsliv

Stadig flere fastleger på kommunal fastlønn presser hovedmodellen for finansiering av fastlegeordningen.

Leger på fastlønn skviser fastlegemodellen

Fastlegene skal som hovedregel være næringsdrivende. Modellen utfordres av stadig flere fastleger på kommunal fastlønn. Finansieringen blir sentral når fastlegeordningen nå skal evalueres.

Publisert Sist oppdatert

Hovedmodellen i fastlegeordningen er at legen er næringsdrivende med offentlig finansiering. Slik har det vært siden ordningen ble innført i 2001. Fastlegeordningen skal sikre at alle innbyggere får nødvendige allmennlegetjenester av god kvalitet til rett tid.

Modellen er under press både fordi stadig flere leger heller velger kommunal ansettelse på fastlønn, eller fordi kommunene må tilby fastlønn for å rekruttere nok leger. I dag er andelen fastleger på fastlønn 13 prosent.

Av landets 4961 fastleger er 87 prosent næringsdrivende. Ordningen er et trepartssamarbeid mellom staten, KS og Legeforeningen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS