Arbeidsliv
MINDRE SMITTE: Lettelser i sykefraværsreglene i Sverige har gjort at færre koronasmittede har gått på jobb.
V_Sot/iStock
Lettelser i regler for sykefravær har gitt mindre koronasmitte
Svenske myndigheter innførte flere lettelser i sykefraværsreglene etter koronautbruddet i fjor. Det har bidratt til å hindre smittespredning, viser ny rapport.
Under koronapandemien har svenske myndigheter innført flere lettelser i reglene for sykefravær. Rett etter pandemiutbruddet droppet myndighetene blant annet karensdagen, som innebærer at syke ikke får betalt for den første sykefraværsdagen.
Rent teknisk ble karensdagen beholdt, men det ble innført en midlertidig kompensasjonsordning slik at folk får penger også for første fraværsdag. Denne kompensasjonen ble innført 3. april i fjor for å unngå at koronasmittede av økonomiske grunner gikk på jobb i stedet for å holde seg hjemme.
– For å minske risikoen for smittespredning er det viktig at den som er syk, ikke går på jobb. I den situasjonen vi nå befinner oss i, er det rimelig at staten tar det økonomiske ansvaret for den første dagen av sykdom for å hjelpe den enkelte, forklarte sosialforsikringsminister Ardalan Shekarabi da kompensasjonen for karensdagen ble innført.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP