Arbeidsliv

Bruk alle ressurser: Arbeidslivsforsker Knut Røed foreslår lønnstilskudd og gradert uføretrygd for å gjøre det mer attraktivt for abeidsgivere å inkludere folk som trenger tilrettelagt arbeid eller står helt utenfor i dag.

Mer lønnstilskudd vil få flere i arbeid

Lønnstilskudd vil hjelpe arbeidsgiverne med å inkludere de som står utenfor, mener forsker Knut Røed. – Vi kan ikke etablere liksomjobber bare fordi Nav stiller med lønnstilskudd, sier Spekter.

Publisert Sist oppdatert
Arbeidet til sysselsettingsutvalget er delt opp i to faser. I den første fasen har et ekspertutvalg utarbeidet forslag for økt sysselsetting. De la fram sine forslag i slutten av mars, og ballen sparkes dermed videre til det andre utvalget, som består av parter i arbeidslivet sammen med fagekspertene fra fase én. Sammen skal de drøfte og eventuelt revidere forslagene til gruppe én.

– Vi må få flere i jobb, og da må vi være flinkere til å utnytte de ressursene som ikke er i bruk i dag. Både den enkelte og samfunnet taper på at noen står utenfor arbeidslivet, sa arbeidslivsforsker Knut Røed ved Frischsenteret da han nylig innledet på en fagfrokost i regi av Kompetansesenter for arbeidsinkludering ved OsloMet.

Han trekker frem midlertidig lønnstilskudd og gradert uføretrygd som mulige løsninger på å få flere i arbeid.

– Av alle de ordinære arbeidsmarkedstiltakene, så er det lønnstilskudd som er mest effektivt, det har flere forskningsrapporter kommet frem til. Lønnstilskudd er en dyr ordning, men kostnaden for at folk faller ut av arbeid er enda høyere. Flere og flere unge blir uføretrygdet, og det vil si at de skal leve 40 – 50 år til på trygd. I det lange løp er lønnstilskudd mye billigere, og derfor er det viktig å bruke ressurser på dette, sier Røed.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS