Arbeidsliv

Er han på jobb, eller 'på tur'? Om reisetid i forbindelse med jobb skal lønnes eller ikke, er ikke alltid like opplagt å se.

Når er reisetid arbeidstid?

Reisetid er ikke definert i arbeidsmiljøloven. Så når skal reisetid ses på som en del av arbeidstiden? Dette lurer mange arbeidsgivere – og ansatte – på. Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Det dukker stadig opp spørsmål blant våre ansatte om når reisetid er å anse som arbeidstid. Vi har noen ansatte som har fast oppmøtested på våre kontorer, men ved noen anledninger må de reise andre plasser for å utføre arbeidet, hvilket medfører noen ekstra timer hver gang.

Skal arbeidstakerne da ha betalt for reisen? Vi har vanligvis betalt de ansatte for reisetiden, men jeg lurer på om det egentlig er korrekt. Fant ingenting om reisetid i arbeidsmiljøloven. Er det noen kriterier eller begrensninger som må være oppfylt for at reisetiden skal anses som arbeidstid, eksempelvis at det er pålagt arbeid, eller er det ingen begrensninger?

Svar: Reisetid er ikke definert i arbeidsmiljøloven. Rettspraksis har imidlertid akseptert at reisetid i noen tilfeller skal anses som arbeidstid, avhengig av situasjonen. Det kan altså tenkes noen begrensninger i denne forbindelse. Vi skal gå nærmere gjennom hva som er avgjørende.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS