Arbeidsliv
The winner takes it all: I Tour de France er det vinnerens navn som havner i historiebøkene og på avisforsidene. Hjelperytternes innsats forbigås i stillthet. På bildet: Chris Froome, vinner av Tour de France i 2013 og i 2015.
NTB-scanpix.
Når vinneren får all ære
De gir alt, men sykler ikke for å vinne selv. Hjelperytternes jobb er å sykle en lagkamerat fram til seier. Hva driver hjelperytterne? Hvordan bygges motivasjon i sykkellagene? Har arbeidslivet noe å lære?
2.juli 2016: Tour de France - sykkelrittet som er noe av det hardeste og gjeveste man kan vinne på to hjul - tråkkes i gang ved klosteret på Mont-Saint-Michel i Normandie. Gjennom 3535 kilometer og 21 etapper - herunder ni fjelletapper - skal syklistene måle rå muskelkraft, taktisk kløkt og evne til samarbeid. Søndag 24. juli avsluttes sykkeleventyret på selveste Champs-Élysées i Paris.
For vinneren venter det heltestatus, seierspall, verdenspresse og jublende folkemengder. Men han ville ikke klart å vinne alene, uten laget. Han trenger hjelperytterne som rykker og «mørner» feltet. Han har behov for gutta som henter drikkeflasker. Han sparer krefter når lagkompisene ligger foran og skjermer for vinden.
Ved høye hastigheter bruker syklister mesteparten av kraften i pedaltråkket på å overvinne luftmotstand. Når en syklist ligger på hjul, bruker han 30 til 40 prosent mindre energi, selv om han sykler i samme tempo som syklisten foran. En syklist som ligger midt i en gruppe, godt skjermet for vær og vind, sparer masse krefter. Men det er ingen selvfølge at samarbeidet der ute på landeveien går knirkefritt.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP