Arbeidsliv

Nytt europeisk arbeidsbyrå skal gjøre det lettere å jobbe på tvers av landegrenser

Publisert Sist oppdatert

EU-kommisjonen lanserer Det europeiske arbeidsmarkedsbyrået (ELA) for å sikre fri arbeidsbevegelse i Europa og hindre svart arbeid.

– I dag har vi tatt nok et viktig steg i retning av et mer samlet Europa, som vi har lovet. Med over 17 millioner europeere som bor og jobber i et annet EU-land, var det på tide at ELA kom på banen, sier lederen av EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker.

Tanken er at byrået skal bistå og støtte EU-landene ved å håndheve de regler som er vedtatt for arbeidsmarkedet i de senere årene, og legge til rette for felles inspeksjoner i saker som går på tvers av landegrensene.

EUs arbeidsministre stiller imidlertid krav om at deltakelsen fullt ut må være frivillig fra medlemslandenes side.

Den endelige versjonen av avtalen var imidlertid tonet ned, med mindre slagkraft enn det EU-kommisjonen først så for seg og foreslo.

– Man kan si det verken ble det motstanderne fryktet, eller tilhengerne hadde håpet. Sånn sett er det et typisk EU-kompromiss, sier leder av LO-kontoret i Brussel, Knut Arne Sanden.

Kommisjonens første forslag innebar at ELA skulle bistå i meklingsprosesser i grensekryssende konflikter. Ifølge Sanden er denne «meklingen» nå blitt til frivillig rådgivning og inspeksjoner, som må foretas i samarbeid med landet der den skal skje.

Det er ikke bestemt i hvilket medlemsland byrået skal plasseres, men det er ifølge EU-kommisjonen ventet å få 140 medarbeidere i løpet av de neste fire årene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS