Arbeidsliv
Oslo er den kommunen som har privatisert mest av sine tjenester.
Freestock.
Oslo kommune størst på privatisering
Åtte av ti norske kommuner konkurranseutsetter tjenester. I 2004 gjaldt det drøyt halvparten. Men en Fafo-rapport fra 2013 slår fast at det ikke er forskjeller i kvalitet på de sykehjemmene som driftes av private kommersielle selskaper eller kommunen.
Det er vedlikehold av veier, renovasjon og revisjon som er de vanligste områdene som settes ut på anbud. Samtidig er det få kommuner som konkurranseutsetter «myke» tjenester som barnehage, pleie og omsorg. Over 82 prosent av kommunene svarte i 2012 at de har konkurranseutsatt en eller flere av tjenesteområdene
Og her ligger Norges hovedstad i en klasse for seg. Oslo kjøper tjenester fra private for over 25 prosent av driftskostnadene til pleie og omsorg. For resten av landet er tallet i underkant av 6 prosent. Bergen og Stavanger, også de styrt av høyresiden, ligger ikke langt under Oslo. Det skriver Fri fagbevegelse, som utgis av LO-Media. Det går med andre ord, ikke overraskende, et klart skille mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk i forhold til konkurranseutsetting.
Høyre har i varierende partikoalisjoner hatt ordføreren i Oslo i store deler av etterkrigstiden med profilerte, folkelige men dog opphøyde hurragutter som Rolf Stranger (1956–59), Albert Nordengen (1976–90, den lengst-sittende av dem alle så langt), Per Ditlev-Simonsen (1995–2007), før nåværende Fabian Stang overtok i 2007 og nå er inne i sin andre periode. Om han får en tredje periode etter høstens kommunevalg kan kjempepopulære Stang sette ny rekord med til sammen 21 år som ordfører i Norges hovedstad. Av Norges 10 største byer har Ap bare makten i tre av dem – Fredrikstad, Skien og Trondheim. Sist Ap hadde ordførervervet i Oslo var med Anne-Marit Sæbønes i perioden fra 1992–95.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP