Arbeidsliv

Samvittighetsutvalgets leder, professor Bjørn Kåre Myskja, overleverte tirsdag utvalgets rapport til Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.

Overlevert tirsdag: Sjekkliste for god samvittighet i arbeidslivet

Det såkalte «Samvittighetsutvalget» fraråder å utvide reservasjonsretten i arbeidslivet i lovverket, og kommer med sjekkliste for arbeidsgiveres vurdering av reservasjonsspørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2015 har et regjeringsutvalg arbeidet med en rapport om «Samvittighetsfrihet i arbeidslivet», NOU 2016: 13. Tirsdag ble resultatet av deres arbeid lagt frem for Arbeids- og sosialdepartementet, i form av en nesten 200 sider lang rapport.

Der fraråder utvalget, som består av eksperter innenfor alt fra filosofi og religionsvitenskap til medisinsk etikk og jus, å utvide det lovgivningen rundt arbeidstakeres reservasjonsrett i arbeidslivet, men anerkjenner likevel at det finnes store hull og åpninger for sprikende tolkninger i det eksisterende lovverket.

– For at det skal være aktuelt å vurdere reservasjon av samvittighetsgrunner, mener utvalget at det må foreligge en dyp og viktig samvittighetsbasert overbevisning om at det er moralsk galt å utføre den aktuelle oppgaven. Det må i tillegg kunne gjøres forståelig for andre at denne handlingen kan lede til en samvittighetskonflikt. Kravet til forståelighet vil være avhengig av situasjonen og det kan ikke stilles opp entydige kriterier, heter det i rapporten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS