Arbeidsminister Tonje Brenna og LO-leder Peggy Hessen Følsvik etter fremleggelsen av regjeringens stortingsmelding om arbeidsmarknadspolitikken. Nå skal de to forhandle om ny IA-avtale med de andre partene i arbeidslivet.

Professor: – Kutt i sykelønn vil ramme sosialt skjevt

Sosiologiprofessor Anniken Hagelund advarer mot at kutt i sykelønn kan ramme sosialt skjevt, mens Steinar Holden håper at uenighet ikke vil krasje forhandlingene om ny IA-avtale.

Publisert Sist oppdatert

De siste tallene viser at vi i Norge har et sykefravær på 7,1 prosent. Det er det høyeste nivået siden svineinfluensaen i 2009, og danner et dystert bakteppe for de såkalte IA-forhandlingene som partene i arbeidslivet gikk i gang med denne uken. Det er særlig såkalte milde psykiske lidelser som har ført til det høye sykefraværet.

Sykefraværet har altså gått opp – ikke ned, slik IA-avtalen skulle bidra til.

– De ferske tallene bekrefter noe vi har sett over tid, nemlig at sykefraværet i Norge er høyt og økende. Det gir et annet alvor til forhandlingene vi nå skal inn. Alle parter må ta situasjonen inn over seg og være villige til å diskutere flere virkemidler for å få fraværet ned, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) til NTB, som faktisk advarer mot at hele IA-avtalen kan ryke hvis man ikke kommer til enighet:

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS