Seniorer jobber mer etter pensjonsalder enn for 20 år siden
Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Eldre over 67 år bruker mer enn dobbelt så mye tid på inntektsgivende arbeid sammenlignet med eldre i 2000. Samtidig bruker de 36 prosent mindre tid på husarbeid.
Statistisk sentralbyrå har sett på den siste tidsbruksundersøkelsen for å finne ut hvordan seniorers tidsbruk har endret seg over tid. Seniorer er definert som personer i alderen 55 til 79 år, med underkategorier yngre eldre (55 til 66 år) og eldre (67 til 79 år).
– Generelt så finner vi spesielt en tydelig trend: tid brukt til husholdsarbeid har gradvis gått nedover, skriver SSB.
Det er særlig husarbeidet, som matlaging, oppvask og hus- og klesvask seniorer bruker mindre tid på nå enn for 20 år siden. Spesielt kvinner – som i 2000 brukte mer enn dobbelt så mye tid på husarbeid som menn – bruker langt mindre tid på ubetalt jobbing på hjemmefronten enn før.
Jobber etter pensjonsalder
Seniorer bruker også mer tid på inntektsgivende arbeid enn de gjorde før. Særlig blant de yngre eldre er det en tydelig og gradvis økning i antall timer per dag brukt til å jobbe for lønn. Fra 3 timer og 9 minutter i 2000 til 3 timer og 46 minutter i 2022 i snitt for dem mellom 55 og 66 år.
Blant de som er passert 67 år, har økningen særlig kommet etter 2010. Da brukte de eldre 21 minutter i snitt per dag på inntektsgivende arbeid. I 2022 var tidsbruken til jobben oppe i 51 minutter.
Helsa har mye å si: Yngre eldre med god helse bruker mer enn dobbelt så mye tid på inntektsgivende arbeid som de med dårlig helse. Blant de eldste er det også de med god helse som jobber mest.
Sosialt samvær eller skjerm
Både eldre kvinner og menn har mye fritid, men de bruker den forskjellig.
– Kvinner bruker mer tid på sosialt samvær, å lese og andre fritidsaktiviteter, mens menn bruker mer tid på TV-titting. Tid til fritid har også blitt redusert noe, men til tross for mindre fritid, er fritiden til seniorer blitt mer aktiv.
Generelt er det blitt mindre tid til sosialt samvær, lesing og kultur. Samtidig er tidsbrukene til idretts- og friluftsaktiviteter, avslapning, TV-titting og reiser er økt.