Arbeidsliv

Slappe holdninger øker sykefraværet i Norge

Ny forskning viser at vi er lenger borte fra jobben når vi er syke i dag enn for 15 år siden selv om fraværet skyldes det samme.

Publisert Sist oppdatert

Forskerne Harald Dale-Olsen og Simen Markussen konkluderer i en artikkel i siste utgave av Universitetsforlagets tidsskrift Søkelys på arbeidslivet med at holdningene våre rett og slett er blitt dårligere.

– Det er mange ulike forklaringer på hvorfor fraværet øker, fra teorier om et mer brutalt arbeidsliv til at høyere sysselsettingsgrad også gir mer fravær. Vi har konsentrert oss om noe mer nøytralt og kontrollbart: Diagnoser for beinbrudd, forståelser og vridninger, og sett på hva som har skjedd med lengden på sykmeldingene ved slike skader, sier Markussen til Aftenposten. Han er overrasket over funnet. Antall skader er på omtrent samme nivå som i 1995, men lengden på sykmeldingene har steget med 20 prosent. Økningen kan ikke forklares med at arbeiderne er eldre enn før, eller med temperaturendringer som har ført til mer hålke og risiko for beinbrudd.

– Vi finner ikke noen annen forklaring enn at det må ha skjedd en holdningsendring og her snakker vi trolig om begge parter i arbeidslivet, i tillegg til legene som skriver ut sykmeldingene, sier Markussen.

Han mener arbeidsgiverne har lite eller ingen ting å tape med dagens trygdesystem, og det har heller ikke arbeidstakerne. En løsning for å hamle opp med sykefraværet kan derfor være å la arbeidsgiver og arbeidstaker betale mer for regningen selv. (©NTB)

Powered by Labrador CMS