Unio alene igjen i streiken i staten
Søndag kveld avsluttet regjeringen streiken til Akademikerne med tvungen lønnsnemnd, men Unio fortsetter sin streik med full styrke.
Unio trapper opp streiken mandag. Dette vil ramme blant annet grensekontrollen på Gardermoen og Flesland og lærer- og sykepleierutdanningene.
Søndag kveld stanset regjeringen Akademikernes streik. Ifølge arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er årsaken at utvidelsen av streiken fra mandag ville medført at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ikke kunne ivareta kritiske oppgaver ved uønskede hendelser.
3.300 i streik
Mandag tas ytterligere 1736 Unio-medlemmer ut – og til sammen vil over 3300 ansatte være i streik.
– Med dette omfattende uttaket understreker vi hvor alvorlig situasjonen er, sier Ørjan Hjortland, leder av Unio stats streikekomité og nestleder i Politiets Fellesforbund i en pressemelding.
Opptrappingen av streiken vil blant annet ramme polititjenester og universiteter og høyskoler over hele landet.
Venter lange køer på Gardermoen
Flere politidistrikt vil merke uttaket godt, men også Kripos og Politihøgskolen blir berørt. Før opptrappingen ble det meldt om at flere straffesaker i Oslo tingrett har måttet bli utsatt, og Kripos melder om operative konsekvenser for den daglige driften.
Ved Gardermoen vil det blant annet føre til lavere bemanning på grensekontrollen.
Øst politidistrikt opplyser at reisende ved Oslo lufthavn må regne med at det vil være betydelig kø i grensekontrollen, både ved ankomst og avgang.
– Vi oppfordrer alle som skal reise ut av Schengen, til å møte i god tid. Vi forventer kø opp til to, tre timer, skriver politiet.
Det vil også være svært begrenset mulighet for å få nødpass på Gardermoen.
Opptrappingen av streiken vil også få konsekvenser for pass- og id-kortkunder i Vest politidistrikt.
Politidistriktet opplyser at kapasiteten på pass- og id-kortkontoret i Fyllingsdalen blir redusert med rundt 70 prosent – og at timeavtaler vil bli kansellert i tilsvarende omfang.
Kan påvirke byggeprosjekter
Opptrappingen av streiken fører også til at åtte Unio-medlemmer hos Meteorologisk institutt i Oslo og Bergen tas ut i streik mandag. Blant disse er fem TV-meteorologer.
– De mest synlige konsekvensene er at vi blir mindre til stede på TV og i radio, sier værvarslingsdirektør Bård Fjukstad i Meteorologisk institutt.
Hos Riksantikvaren tas nesten 50 medlemmer ut i streik, noe som kan påvirke byggeprosjekter, og undersøkelser og svar som kan være viktig for innbyggerne.
De største uttakene i kunnskaps- og kultursektoren er imidlertid på Nasjonalbiblioteket, Høyskolen i Østfold og på NTNU.
NTNU skriver på sine nettsider at streikeuttaket kan bety avlyst undervisning, og avlyste/utsatte eksamener.
Rammer studentene
– Nasjonalbibliotekets leveranse til forskere, service til publikum og tilgang til Nasjonalbibliotekets materiale blir svekket. På universiteter og høyskolene vil det spesielt gå ut over lærer -og sykepleierutdanningene, sier Hjortland.
Han sier de beklager at dette rammer studentene.
– Men vi mener vi også tar kampen for dem – at de skal få gode lønnsvilkår når de er ferdig utdannet og skal inn i viktige jobber i velferdsstaten, sier Hjortland.
Fortsetter med full styrke
Søndag kveld avsluttet regjeringen streiken til Akademikerne med tvungen lønnsnemnd, men Unio fortsetter sin streik med full styrke.
Ifølge regjeringen stanset de Akademiker-streiken fordi utvidelsen av streiken fra mandag ville medført at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ikke kunne ivareta kritiske oppgaver ved uønskede hendelser.
Unio opplyser at deres mål fremdeles er å få staten tilbake til forhandlingsbordet.
– Staten kan enkelt avblåse streiken ved å forlenge tariffavtalen som vi ble enige om for to år siden, sier leder Guro Lind i Unio stat.
(©NTB)