Vestre krever kutt i sykefravær på sykehusene
Leger, sykepleiere og andre sykehusansatte har for høyt sykefravær, mener helseminister Jan Christian Vestre (Ap). Nå stiller han nye krav for å få nivået ned.
Vestre har satt seg som mål at sykefraværet for de sykehusansatte i år skal ned på 2019-nivå.
– Det er en bekymring at fraværet i dag er altfor høyt. Jeg opplever at både helsepersonell, tillitsvalgte og ledere er opptatt av å jobbe sammen for å få det ned, sier han til NTB.
– Frigjør 1500 årsverk
I Helse- og omsorgsdepartementet har de regnet på det: Om sykefraværet kommer tilbake på 2019-nivå, vil det frigjøre 1500 årsverk. I tillegg vil det skape mindre press på kollegene dersom færre er borte fra jobb.
– Så dette har et stort, stort potensial, sier Vestre.
Sykefraværet varierer mellom helseregionene, men i alle regioner har fraværet økt siden 2019.
De siste tilgjengelige tallene viser at Helse vest ligger lavest med et sykefravær på 8,1 prosent (det var 7 prosent i 2019), mens Helse nord har høyest med 9,2 prosent (opp fra 8,1 prosent). Tilsvarende utvikling ser man i Helse sør-øst og Helse Midt-Norge.
Vestre fletter samtidig inn debatten om sykelønnsordningen. Det viktigste er å bruke tid og energi på tiltak som man vet har effekt i stedet for å gjøre folk usikre, mener han.
– Det å skape uro om lønnssikkerhet, det er en avsporing, sier han.
Ønsketurnus og bedre ledelse
På foretaksmøtet onsdag ettermiddag vil helseregionene få beskjed om å intensivere arbeidet for å få sykefraværet ned. Vestre lister opp grep man har høstet god erfaring med:
- Systematisk oppfølging av ansatte som er sykmeldt.
- Legge mer til rette for fleksibilitet og at ansatte kan komme med ønsker om turnus og arbeidstid.
- Økt kompetanse hos ledere. Rutiner som skal sikre bedre samarbeid.
- Bedre faglig oppfølging av nyansatte.
Helseministeren sier han vil følge med på tallene månedlig, og at det skal gjøres en rapportering på utviklingen i juni.
Sykehustalen er blitt Helsetalen
Sykefravær er et av temaene Vestre tar opp når han onsdag taler til helsesektoren fra Radiumhospitalet i Oslo.
Dette er Vestres første sykehustale etter at han overtok som helseminister i april i fjor – en tale som nå er omdøpt til å hete Helsetalen. Det er fordi Vestre bruker talen til å si noe om forventninger og krav også til kommunehelsetjenesten.
Talen holdes hver januar i forbindelse med at helseregionene får sitt oppdragsdokument. Der legger statsråden fram forventninger og mål for virksomheten i året som kommer.