Jobb pr. auksjon

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsformidling gjennom auksjon på internett er det siste nye. I Tyskland har JobDumping.de allerede suksess med konseptet. De avviser alle anklager om undergraving av lønnsnivå og opparbeidede rettigheter.

Gründeren Fabian Löw fra Münster er imidlertid ikke til å misforstå. Han mener lønnsnivået i Europa er for høyt og at avtaleverket er modent for en revolusjon. Jungelens lov, antyder avisen Die Zeit. Firmanavnet et ment som en provokasjon, hevder Löw, og har ingen moralske betenkeligheter med å oppfordre arbeidssøkere underby hverandre i jakten på jobb. Löw henviser til at alle er forpliktet til å følge gjeldende lover og regler på arbeidsmarkedet, men innrømmer at det er opp til myndighetene å sørge for at så skjer.

På JobDumping.de er det tre typer «auksjoner». Ved tilbud om arbeid angir oppdragsgiver hva han maksimalt er villig til å betale for å få en jobb utført. Så kan den som vil legge inn «bud», og gå så lavt ned i lønn som han eller hun er villig til. For dem som tilbyr sin arbeidskraft er det motsatt. Vedkommende angir en minstelønn. Så er det opp til arbeidskjøper å by på vedkommende og eventuelt presse lønnen i været. Den tredje muligheten likner på de tradisjonelle stillingsannonsene. Gebyret for jobbformidling er på 3,9 prosent av kontraktens verdi.

På oppslagstavlen en dag i forrige uke: Parkettsliping og -lakking i Berlin, maksimumsbetaling 999 euro, gensere og andre plagg strikkes for 25 euro pr. stykk, bilreparasjon utføres for 50 euro (5 timers arbeid).

Referanse: Die Zeit, JobDumping.de

Powered by Labrador CMS