Europa

Hvem drikker mest?

Her drikkes det mest

NTNU-ledet forskningsgruppe har for første gang sammenlignet europeeres drikkevaner.

Publisert Sist oppdatert

Hvor mye og hvordan vi drikker alkoholinntak varierer fra land til land. Nå har forskere studert alkoholforbuket i Europa, og kommet frem til hvem som drikker mest og minst.

Den europeiske samfunnsundersøkelsen er en omfattende befolkningsstudie, som tar for seg europeeres vaner i 30 land. Den viser at Irland er det landet i Europa der det drikkes mest, samlet sett. Samtidig er stupfylla – det å drikke mye på kort tid – mest utbredt i Portugal, med Storbritannia på annenplass.

I Norden er det danskene som drikker mest, mens vi nordmenn tar oss av helgefylla.

Befolkningen i Sentral og Øst-Europa drikker minst.

Første gang

Europeeres drikkevaner er svært ulike. Det drikkes vin i Sør-Europa og vi drikker gjerne mer øl i Norden. Samtidig vodka er mer utbredt blant østeuropeere.

Derfor har det til nå vært nærmest umulig å sammenligne alkoholkonsumet i alle europeiske land. Men nå har forskere ved NTNU tatt i bruk en ny metode og har for første gang gjennomført en sammenligning på tvers av kontinentet.

Forskerne trengte en fellesnevner, og tok i bruk kort med illustrasjoner som viser ulike typer og mengder alkohol. Deltakerne i undersøkelsen brukte disse kortene når de oppga hvor mye de drikker i et gitt tidsrom.

Ved hjelp av kortene, samt informasjon om hvilke typer og mengder alkohol som selges i ulike deler av Europa, har NTNU-forskerne utviklet en spørreundersøkelse tilpasset de ulike geografiske områdene.

Unike helsedata

Ifølge forskningsleder ved NTNU Terje Andreas Eikemo gir undersøkelsen unike data om folkehelsen i Europa.

– Nå kan vi for første gang kombinere spørsmål om levekår, yrke, utdannelse og livsstil med spesifikke helseforekomster. Før kunne vi for eksempel si at alkoholkonsum og røyking påvirker folks helse. Nå kan vi gå lenger tilbake i årsakskjeden, og fortelle hvor tiltak må settes inn, sier Eikemo.

Powered by Labrador CMS