Europa

Norge er best i sin klasse på å innføre EU-direktiver.

Norge gjennomfører flest EU-direktiver

Publisert Sist oppdatert

Tilsynet ESA skal sørge for at EFTA-landene Norge, Liechtenstein og Island innfører og følger fellesreglene. Hvert år publiserer tilsynet en karakterbok. Der kommer det frem hvordan landene ligger an med å gjennomføre direktiver og fordringer.

Karakterboken ble publisert i april. Her kommer Norge best ut. Per november 2017 hadde Norge et gjennomføringsunderskudd på 0,5 prosent og mangler bare å gjennomføre fire direktiver.

Dersom Norge hadde vært medlem av EU, hadde vi ifølge Klassekampen vært helt i topp når det gjelder innføring av EU-direktiver, bare slått av Malta. Sammenligningen er imidlertid ikke helt presis, fordi store sektorer som landbruk og fiskeri ikke er del av EØS-avtalen.

Island på bunn

Til sammenligning har Island 15 direktiver som venter på å bli gjennomført. Det tilsvarer et gjennomføringsunderskudd på 1,8 prosent. Islendingene er på bedringens vei. For seks måneder siden var underskuddet på 2,2 prosent.

Allikevel er det langt under det EU har satt som en nedre grense – på én prosent.

Forvirret?

  • ESA er tilsynet som skal ettergå og gripe inn dersom EFTA-landene ikke gjennomfører direktivene når de skal, eller om de ikke følger EØS-reglene som de skal.
  • EFTA er et frihandelsforbund som ble opprettet som et alternativ til EUs forløper Det europeiske økonomiske fellesskap. De eneste av medlemslandene som ikke siden har forlatt EFTA til fordel for tilslutning i EU, er Island, Liecthenstein, Sveits og Norge.
  • EØS er det europeiske økonomiske samarbeidsområde inngått mellom EU og medlemsstatene i EFTA, bortsett fra Sveits.

Like dårlig i EU

EU-landene kan ikke skilte særlig bedre tall. Gjennomsnittet er at 1,5 prosent av direktivene ikke er gjennomført. Ifølge Klassekampen ligger hele 20 av 28 EU-land bak målet på én prosent. Portugal har et gjennomføringsunderskudd på 3,4 prosent.

Til tross for dette har EU foreslått å stramme inn den nedre grensen ytterligere – til 0,5 prosent.

Powered by Labrador CMS