Helse

MER ENSOMME: 6 av 10 studenter sier i fersk undersøkelse at de har følt seg mer ensomme under pandemien.

6 av 10 studenter er mer ensomme enn før

Norske studenters mentale helse har blitt dårligere etter koronautbruddet, viser ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

En fersk undersøkelse gir bekymringsfulle funn om norske studenters mentale helse under koronapandemien.

– Over 1000 studenter over hele landet er spurt og 60 prosent sier at de har kjent seg mer ensomme enn tidligere gjennom koronatiden. Det er alvorlig og noe vi må ta på alvor, sier rådgivende lege Helge Skjerven i Frende Forsikring i en pressemelding.

Undersøkelsen, som Sentio har gjort for Frende Forsikring, viser at:

  • 55 prosent har følt mer usikkerhet
  • 45 prosent har følt mer håpløshet
  • 63 prosent er bekymret for å bli langvarig syk
  • 57 prosent er mer bekymret for økonomien sin

Undersøkelsen viser også at 1 av 3 har følt seg mer fortvilet eller følt på økte psykiske helseutfordringer.

Etterlyser lavterskeltilbud

Det var lite oppmerksomhet om de unges utfordringer i starten av pandemien, men søkelyset rettes nå mer mot dette, ifølge fagansvarlig psykolog Oshadie Samarkoon i den digitale helsetjenesten Eyr.

– Begrensningene for de unge var store. De fikk begrenset sine sosiale muligheter og måtte kanskje ta andre utdanningsvalg. Det blir viktig å følge opp de unge framover og at det finnes et lavterskeltilbud for å få hjelp. Tradisjonelt har psykisk helse blitt håndtert innenfor helsevesenet på en måte som gjør at du skal være ganske syk for å få hjelp. Fremover vil det være viktig å normalisere behovet for støtte, sier hun.

Mindre fysisk aktivitet

En annen fersk undersøkelse viser at unge mellom 18 og 29 år trener mindre, har lagt på seg, blitt mer skeptisk til folk rundt seg, blitt mer bekymret, mer stresset og mindre tålmodig i løpet av pandemien.

– Det påvirker psyken vår hvis vi ikke trener, skuler mer på andre, bekymrer oss mer eller stresser mer. Det blir en ond sirkel og jeg tenker at funnene her har åpenbare sammenhenger, sier Helge Skjerven i Frende.

Han anbefaler både yngre og eldre jobbe aktivt med bekymringene sine, framfor å la dem vokse seg store.

– En bekymring blir større i hodet hvis den får tid til å vokse. Jobb med dem, snakk med noen om det du tenker på eller ta kontakt med lege eller psykolog hvis du ikke kommer det ut av det.

Powered by Labrador CMS