Hver tredje som får covid-19 utvikler nevrologiske eller psykiske lidelser i ettertid, viser ny studie.

Foto
 AP / NTB
 
 

Koronasmitte øker risiko for demens og depresjon

Publisert: 7. april 2021 kl 08.11
Oppdatert: 7. april 2021 kl 08.11

Studien, som er omtalt i siste utgave av tidsskriftet Lancet Psychiatry og omtalt av Reuters , bygger på opplysninger om over 230.000 koronapasienter, de fleste av dem i USA.

En av tre, 34 prosent, som ble undersøkt for 14 sykdommer, viste seg å ha utviklet psykiske lidelser som angst eller depresjon, eller nevrologiske lidelser som demens innen 6 måneder.

17 prosent av de undersøkte slet med angst, mens 14 prosent hadde utviklet depresjon. 7 prosent fikk hjerneslag, mens 2 prosent fikk diagnosen demens, viser studien.

– Våre resultater indikerer at hjernesykdommer og psykiske lidelser er mer vanlig etter covid-19 enn etter influensa eller andre luftveisinfeksjoner, sier psykiater Max Taquet ved Oxford-universitetet, som har ledet undersøkelsen.

En tidligere studie av de samme forskerne viste at 20 prosent av koronasmittede som overlevde, tre måneder senere fikk påvist en psykisk lidelse.

Forskerne vet ikke hvilke biologiske eller psykologiske mekanismer som ligger bak, men oppfordrer nå til videre studier for å kunne forebygge og behandle, sier Taquet.

Saken fortsetter under annonsen