Arbeidsliv

FLERE KVINNER: Høyere kvinneandel blant de ansatte er en viktig grunn til at sykefraværet er høyere i offentlig sektor enn i private virksomheter.

Ikke større risiko for sykefravær i det offentlige

Forskjeller i sykefravær mellom offentlig og privat sektor skyldes ulik sammensetning av arbeidsstyrken, ikke driftsformen. Det er konklusjonen i svensk analyse.

Publisert Sist oppdatert

Sykefraværet er høyere i offentlig enn i privat sektor. Men risikoen for å bli sykmeldt er ikke større i det offentlige om man justerer for ulikheter i hvem som jobber i de to sektorene. Det handler blant annet om ulik kjønns- og alderssammensetning og ulike typer arbeid, viser en studie fra Försäkringskassan, Sveriges Nav.

Studien tar for seg svenske arbeidstakere som har vært sykmeldt i mer enn 14 dager.

I offentlig sektorer er det flere som jobber i yrker med mye kontakt med andre mennesker.

Flere kvinner i det offentlige

Forskjellene i sykefravær henger særlig sammen med at kvinneandelen er høyere i offentlig sektor. Mens det er et flertall menn blant de ansatte i store private foretak, er det mer enn tre ganger så mange kvinner som menn blant de ansatte i kommunene.

I offentlig sektorer er det også flere som jobber i yrker med mye kontakt med andre mennesker, for eksempel i skoleverket og i helse- og sosialsektoren. I slike yrker er det arbeidsmiljøfaktorer som gir økt risiko for sykemelding.

Høyere fravær i store virksomheter

De viktigste forskjellene i sykefravær går ikke mellom offentlige og private, men mellom store og små virksomheter, viser den svenske studien.

Én forklaring kan være at forholdet mellom ansatte og arbeidsgiver er mer upersonlig i store virksomheter.

– Det er ikke en virksomhets driftsform som avgjør antallet sykmeldinger. Derimot har store arbeidsgivere høyere sykefravær enn små arbeidsgivere, sier analytiker Ulrik Lidwall i Försäkringskassan i en pressemelding.

Ifølge Försäkringskassan kan det være flere forklaringer på at størrelsen har betydning. Én forklaring kan være at forholdet mellom ansatte og arbeidsgiver er mer upersonlig i store virksomheter og at de ansattes jobbtilfredshet og motivasjon er lavere.

Mer langvarige sykefravær hos små

Store virksomheter kommer imidlertid bedre ut enn de små når det gjelder å få sykmeldte tilbake i jobb.

I virksomheter med under 50 ansatte er det færre sykmeldte, men de som blir sykmeldt, har større sannsynlighet for å få langvarige sykmeldinger. De løper også større risiko for ikke å komme tilbake i ordinært arbeid.

Mulige forklaringer på at sykefravær i snitt er mer langvarige i små virksomheter, kan være at de har begrensede ressurser til å drive en aktiv personalpolitikk og til å jobbe systematisk med arbeidsmiljøspørsmål.

I små virksomheter kan det også være vanskeligere å tilpasse arbeidet og tilby alternative arbeidsoppgaver, og det kan påvirke mulighetene til å komme tilbake i ordinært arbeid, mener Försäkringskassan.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS