Arbeidsliv

LETTERE FOR KVINNER: Jobbsøkere med innvandrerbakgrunn innkalles sjeldnere til intervju enn svensker, men kvinner opplever mindre diskriminering enn menn, viser svensk undersøkelse.

Innvandrermenn mer utsatt for diskriminering

Svenskfødte søkere til restaurantjobber har fire ganger så stor sjanse til å bli innkalt til intervju som jobbsøkere fra Somalia. Menn med innvandrerbakgrunn er mer utsatt for diskriminering enn kvinner, viser svensk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Innvandrere fra land utenfor Europa innkalles sjeldnere til jobbintervju i kafé- og restaurantbransjen enn jobbsøkere født i Sverige. Omfanget av diskriminering varierer etter landbakgrunn, og det er forskjell mellom menn og kvinner, viser en svensk undersøkelse.

For å undersøke omfanget av etnisk diskriminering, har forskere sendt 1 500 fiktive jobbsøknader til utlyste stillinger i restauranter og kafeer i Sveriges sju største byer. Søkerne var født i Somalia, Polen, Irak og Sverige.

Visse grupper av utenlandsfødte diskrimineres mer enn andre.

Vanskeligst for somaliere

Undersøkelsen avdekket at jobbsøkere som var født i Sverige, hadde større sannsynlighet for å bli innkalt til intervju enn søkere fra de landene. Somaliere stilte bakerst i køen når arbeidsgiverne innkalte til intervju.

Svenskfødte søkere hadde fire ganger så stor sjanse til å bli innkalt til intervju som søkere med somalisk bakgrunn, og dobbelt så stor sjanse som jobbsøkere fra Irak.

Det var derimot ikke så store forskjeller i sannsynligheten for å bli innkalt til intervju mellom svenskfødte (21 prosent) og søkere som var født i Polen (17 prosent).

Etniske hierarkier

Undersøkelsen presenteres i en fersk rapport fra Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), et forskningsinstitutt som er underlagt det svenske Arbetsmarknadsdepartementet.

– Våre resultater stemmer overens med forskningen om etniske hierarkier, at visse grupper av utenlandsfødte diskrimineres mer enn andre, sier Kåre Vernby, som er en av de to forfatterne av rapporten.

– Ettersom mange utenlandsfødte jobber på kafeer og restauranter blir den diskrimineringen vi ser her, av stor betydning for gruppens muligheter på arbeidsmarkedet, påpeker han i en pressemelding der funnene i rapporten omtales.

Lettere for kvinner

I alle de tre innvandrergruppene var det tydelige forskjeller på hvor stor sjanse menn og kvinner hadde for å bli kalt inn til jobbintervju. Eksempelvis ble bare 2,5 prosent av mennene med somalisk bakgrunn innkalt til intervju, mot 7,5 prosent av kvinnene.

Kvinnelige jobbsøkere fra Somalia hadde med andre ord tre ganger så stor sjanse for å bli innkalt til intervju som menn fra samme land.

Velferd + DP

Powered by Labrador CMS