Ledelse

Illustrasjonsfoto: Det å tilbringe for mye tid på universitetet kan føre til at du havner bakerst i jobbkøen.

Doktorgrad? Nei, takk

Norske arbeidsgivere vil ikke ha folk med doktorgrad.

Publisert Sist oppdatert

Syv av ti norske virksomheter mener folk med doktorgrad har et for høyt utdanningsnivå for dem. Det skriver Uniforum, som baserer seg på en kandidatundersøkelse fra Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu).

Høsten 2015 var 10.000 studenter i gang med en doktorgradsutdanning, av 65.000 studenter totalt i Norge

Men det er først og fremst mastergradskandidater virksomhetene vil ha, og de vil i nesten like stor grad ha kandidater med bachelorgrad. Samtidig skiller doktorgradskandidatene seg ut, langt færre ønsker å ansette så høyt utdannede folk.

Tross alt behov

Til tross for at det er færre som ønsker dem, er det noe behov for folk med doktorgrad. To av ti statlige virksomheter svarer at de i stor grad har behov for høyt utdannede kandidater. Også virksomheter i privat næring svarer at de trenger doktorgradskandidater, mens i kommunene er det mindre behov.

De næringene som uttrykker minst behov for å ansette folk med doktorgrad er finansiering og forsikring, varehandel og transport. Kandidatene med doktorgrad er i større grad ønsket i kulturell næring og i faglig og forretningsmessig tjenesteyting.

I offentlig administrasjon regnes bachelorgrad som et for lavt nivå. Mens innen helse- og sosialsektoren regnes selv bachelorgrad som et før høyt utdanningsnivå. Nifu-forskerne som står bak rapporten, mener det henger sammen med sviktende rekruttering av personell med yrkesfaglig videregående utdanning i helse- og sosialsektoren.

Trenger bredde

Undersøkelsen fra Nifu tar også for seg hvilke fagutdanning virksomhetene har behov for. Nesten alle faggrupper, bortsett fra odontologi, ønskes. Jo større virksomhetene er, jo flere av fagene er relevante for dem.

Nifu mener det indikerer betydningen av å ha en stor bredde i utdanningstilbudet ved institusjoner for høyere utdanning.

Powered by Labrador CMS