Ledelse

Anerkjennelse fra sjefen kan bety mer enn du tror

Resultater i dansk undersøkelse tyder på at anerkjennelse fra lederen kan bidra til å redusere langtidssykefravær.

Publisert Sist oppdatert

Folk som opplever stort arbeidspress og søvnproblemer, blir oftere langtidssykemeldt enn andre. Men – hvis lederen annerkjenner medarbeiderens innsats, er det forbundet med mindre langtidssykefravær – særlig for medarbeidere med søvnproblemer.

Dansk undersøkelse

Dette viser en undersøkelse som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i Danmark har gjort blant 10 752 lønnsmottagere.

For personer med søvnproblemer og lav anerkjennelse fra ledelsen var risikoen for sykefravær 1,54 ganger høyere, sammenlignet med medarbeidere med lave krav i arbeidet og ingen søvnproblemer. For personer med søvnproblemer og høy anerkjennelse fra ledelsen var risikoen 1,30 ganger høyere.

– Kan være med på å forebygge

– Resultatene tyder på at hvis man reduserer mengden oppgaver i arbeidet eller øker den anerkjennelsen medarbeidere opplever fra ledelsen, kan det være med på å forebygge langtidssykefravær som følge av søvnproblemer. Dessuten kan slik innsats kanskje forebygge langtidssykefraværet mer effektivt, hvis den målrettes inn mot medarbeidere med søvnproblemer, sier Ida E. H. Madsen, seniorforsker og førsteforfatter av en forskningsartikkel om undersøkelsen på hjemmesiden til NFA.

Artikkelen «Joint association of sleep problems and psychosocial working condition with registered long-term sickness absence» kan leses i Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.

Powered by Labrador CMS