Ledelse

Bli mer produktiv med pauser

Hyppige pauser kan øke produktiviteten, men ikke alle typer pause bør se dagens lys, sier psykologiforskere.

Publisert Sist oppdatert

Hvis man jobber, jobber, jobber uten stopp – blir man mer eller mindre effektiv enn hvis man jobber, pauser, jobber, pauser? På papiret ser den første mer effektiv ut, men forskning viser at pauser faktisk kan øke produktiviteten.

Det skriver førsteamanuensis i psykologi, Larissa Barber, og doktorgradsstudenten Amanda Conlin, begge ved Northern Illinois University, til Psychology Today.

Fullt fokus!

Det er en balanse som skal gå opp for at en ansatt skal nå sitt fulle potensiale. Ansatte skal konsentrere seg og løse oppgavene sine over lengre tid, samtidig som de unngår å bli distraherte. Er arbeidet attpåtil ensformig blir konsentrasjonen verre og verre for hvert minutt som går, skriver Barber og Conlin.

Her kommer pauser inn i bildet.

Korte pauser kan gjenopprette mentale nødvendigheter som konsentrasjon og oppmerksomhet, og føre til bedre prestasjoner i etterkant av pausen. I ett eksperiment fikk for eksempel en rekke ansatte se en morsom video som varte i åtte minutter. I et annet tok ansatte en kort pause der de så på naturen rundt seg. I begge tilfellene økte produktiviteten i etterkant.

Pausene man må unngå

Det er imidlertid ikke dermed sagt at pauser er best, ingen protest.

Ansatte har en tendens til å velge aktiviteter som ofte svekker produktiviteten – som å spise enkel mat, drikke kaffe eller ventilere jobbproblemene sine. Det er ikke aktiviteten i seg selv som er hovedproblemet, men årsaken til at den blir valgt. Ansatte tar gjerne disse pausene når de allerede er slitne og leie – de unnslipper selve arbeidet, men ikke årsaken til at de er slitne, skriver Barber og Conlin.

Effektive pauser er de som tar fokuset bort fra arbeidsoppgavene, og som også vekker positive reaksjoner. Da tenker ansatte på helt andre ting, og får reversert de negative tankene som gjorde at de ville ha pause til å begynne med. Denne kombinasjonen får ansatte til å restituere, noe som kan skape økt produktivitet når pausen er over.

Fem smarte pauseaktiviteter

Barber og Conlin foreslår fem pauseaktiviteter som bidrar til både å ta bort oppmerksomheten fra jobbstresset, samt føre til positive opplevelser.

Meditasjon: klarner tankene og fører til avslapping og uthvilthet.

Fysisk aktivitet: Øker blodstrømmen til hjenen, noes om fører til bedre konsentrasjon.

Spille: Å lære noe nytt eller å spille et spill kan både styrke motivasjonen og øke selvsikkerheten.

Hjelpe noen: Å hjelpe en kollega med noe skaper samhold, som i seg selv er positivt og beroligende.

Legg planer: Sett deg nye mål og gjør deg opp nye tanker om framtiden. Det kan få deg til å se det store bildet.

Kilde: Fritz, C., Lam, C. F., og Spreitzer, G. M. (2011), It's the little things that matter: An examination of knowledge workers' energy management.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS