Ledelse

Danskene har økt kvinneandelen i styrer, men ikke med kvotering

Publisert Sist oppdatert

De største danske virksomhetene har mer enn fordoblet kvinnelige styremedlemmer siden 2008, og ligger nå over EU-snittet. Flere kvinner kaprer også lederjobbene.

Hjelp til selvhjelp

I 2016 var andelen av kvinnelige styremedlemmer i Danmark, valgt av aksjonærene, på 26 prosent. Det er nesten en tredobling på åtte år. I 2008 var andelen bare ti prosent. Det viser en analyse gjort av Dansk Industri.

Virksomhetene har begynt å interessere seg for området – ikke bare fylle en kvote.

Endringen kom etter at regjeringen i 2013 pålagte virksomheter å formulere egne måltall for kvinneandelen i styrene, samt en strategi for å rekruttere flere kvinnelige ledelsestalenter. Dette i stedet for kvoter.

Kvinnene banker også i større grad på døra til de danske lederstillingene. Andelen av kvinnelige administrerende direktører har siden 2004 nesten fordoblet seg, og landet i 2015 på tolv prosentpoeng.

Ut med tvang, inn med interessen

Ifølge økonom ved Aarhus Universitet, Nina Smith, er økningen et direkte resultat av politikken, som ser andre veier til likestilling enn innkvotering av kvinner.

– Vi vet fra Norge at kvotene i seg selv ikke er med på å få flere kvinner inn i styrene. Det avgjørende er en kulturendring, hos både virksomhetene og kvinner selv. Det krever en generell atferdsendring, og det er det vi nå begynner å se i Danmark. Virksomhetene har begynt å interessere seg for området – ikke bare fylle en kvote, forklarer hun til Dansk Industri.

Også den danske likestillingsministeren Karen Ellemann er begeistret. Hun er strengt imot kvoter, og legger vekt på at dette må være et tiltak som kommer fra virksomhetene selv.

– Det beste vernet mot tvangskvotering er nettopp at bedriftene selv streber etter mangfold. Siden de største virksomhetene har over fordoblet kvinneandelen i styrene er det også grunn til å tro at de mindre bedriftene følger etter, sier hun til DI.

Norsk kjønnskvotering

Norske lovregler sikrer kjønnsbalanse i styrene i allmenne aksjeselskaper. Reglene innebærer at det skal være 40 prosent av begge kjønn i styrene.

I 1993 var det tre prosent kvinner i styrene i allmennaksjeselskapene (ASA). I 2003 var andelen syv prosent. Stortinget vedtok i 2003 en lov for å sikre kjønnsbalanse i styrer i allmennaksjeselskaper. I dag oppfyller alle allmennaksjeselskapene lovens krav, og andelen har altså økt til 40 prosent.

Kilde: regjeringen.no

Powered by Labrador CMS