Ledelse

De 6 møtefellene

Publisert Sist oppdatert

Norske ledergrupper bruker omtrent halvparten av arbeidstiden sin på møter. Altfor mange av møtene holder imidlertid en kvalitet under pari. 40 prosent av norske toppledere opplever at tiden de bruker i møter er bortkastet, ifølge førsteamanuensis på psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, Henning Bang. Men hva er det som gjør at møtene ikke lever opp til forventningene?

Knut Ivar Karevold, førsteamanuensis ved handelshøyskolen BI, skriver hos BI Business Review at forskere innen beslutningspsykologi og adferdsøkonomi har identifisert hvilke møtefeller det er vanlig å havne i.

  • Bekreftelsesfella: Gruppa prioriterer informasjon som bekrefter at den har rett, og ser bort fra informasjon som peker i andre retninger.

  • Enighetsfella: Det er lettere å si seg enig i flertallets meninger enn å stå alene mot flertallet.

  • Ekspertfella: Den som vet mest om saken, påvirker hva gruppen tror, og smitter andre med sin mening.

  • Profesjonsfella: Man er enige med dem som har samme bakgrunn, utdannelse eller kommer fra samme avdeling som en selv.

  • Hastverksfella: Møtene blir hektiske med så mange saker at det ikke blir tid til diskusjon. Gruppa blir stort sett sittende og høre på hva de andre sier, og får aldri diskutert saken på en god måte.

  • Følelsesfella: Grupper lar seg rive med av positive eller negative stemninger. Hvis gruppa føler seg optimistisk når beslutninger skal iverksettes, kan den overse mulige hindringer slik at planene blir urealistiske. Hvis den blir for negativ, kan den blokkere utvikling av nye og innovative ideer.

Hvordan unngå fallgruvene?

Førsteamanuensis ved UiO, Henning Bang, og generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind.

Se flere videoer og nyttige tips i Lederbiblioteket.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS