Ledelse

Dette må du som leder vite om kunstig intelligens

Her er mulighetene og utfordringene du har i vente når kunstig intelligens for alvor gjør sitt inntog.

Publisert Sist oppdatert

MIT Sloan Management Review og Boston Consulting Group har i samarbeid oppsummert hva en leder trenger å vite om kunstig intelligens (AI): hvilke forretningsmuligheter det fører med seg, og hvilke utfordringer.

Kunstig intelligens for ledere

Det skilles mellom to typer kunstig intelligens: spesifikk og generell. Den spesifikke typen håndterer spesifikke problemer og områder, ut ifra hva den er programmert til å gjøre, men finner løsninger og framgangsmåter selv – disse er ikke programmerte. Datamaskiner kan for eksempel bli lært opp til å kunne spille sjakk, men løsningene og taktikkene finner de selv gjennom sin kunstige intelligens.

Generell AI kan løse mange forskjellige typer problemer, og er i tillegg klar over sin egen eksistens. Denne typen har ennå ikke sett dagens lys.

MIT Sloan Management Review skriver at forretningsverdi kommer fra mulighetene den kunstige intelligensen har til å redusere kostnadene ved framtidsanalyser. AI kan gjøre antakelser for hvilke evner som kommer til å være viktigst for prestasjon, og følgelig også hvilke jobbkandidater som kommer til å prestere best.

Strategipåvirkning

I mange sektorer begynner nå stordata å bli en viktig del av analysehverdagen. Kunstig intelligens kan bruke denne dataen til å gjøre analyser og prediksjoner, men treffsikkerheten til disse analysene er avhengige av hvilke data man har tilgang til. Dette vil være en av lederens roller. For god data kan ligge hvor som helst, også utenfor egen organisasjon.

Dersom kunstig intelligens gjør oppgavene bedre enn oss, kan det oppstå feil i systemene uten at vi er klar over det

Et eksempel henter MIT Sloan fra tyske bilprodusenter. BMW, Daimler og Volkswagen gikk sammen og kjøpte firmaet HERE – et firma som driver en sanntidsplattform som viser kjøreforhold rundt omkring, som trafikk, kjøretid og vær, basert på data fra alle de ulike bilmerkene. ­Sammen kunne de ulike bilprodusentene hente inn rik og viktig data de ellers ikke ville hatt tilgang på.

En leder må være oppmerksom på mulighetene AI medfører, og gjøre de nødvendige grepene for å legge til rette for at gode nok data blir samlet inn, og at hen bruker kunstig intelligens på de områdene kunstig intelligens kan bidra.

Kunstige fallgruver

Kunstig intelligens fører også med seg en del fallgruver, som en leder bør være klar over.

  • Menneskeerstatteren: Mange stillinger kan komme til å gå tapt etter kunstig intelligens blir smart nok til å gjøre jobben selv. I Japan har forsikringsfirmaet Fukoku Mutual Life allerede begynt å bruke AI til å skreddersy forsikringsplaner for kundene sine.

  • Avhengigheten: Etter hvert som vi mennesker blir mer avhengige av kunstig intelligens til å utføre oppgaver for oss, så kan det skape sårbarheter og ineffektivitet. Dersom AI gjør oppgavene bedre enn oss, kan det oppstå feil i systemene uten at vi er klar over det, noe som kan skape uheldige ringvirkninger.

  • Sikkerheten: Algoritmer kan stjele informasjon. Kunstig intelligens kan stjele informasjon fra andre, og det betyr at alle i utgangspunktet vil være utsatt for informasjonstyveri.

  • Personvern: Etter hvert som kunstig intelligens begynner å samle inn data på ansatte i en bedrift oppstår det etiske dilemmaer rundt hva som er ansattes privatliv, og hva som er nødvendig informasjon for å kartlegge jobbprestasjoner.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS