Ledelse

Illustrasjonsfoto

DogA leier inn konsulenter og jurister over en lav sko

Konflikten har kostet dem dyrt.

Publisert Sist oppdatert

I 2014 ble Norsk Form og Norsk Designråd smeltet sammen til én organisasjon: Design og Arkitektur Norge (DogA). Målet var å frigjøre midler til nye design- og arkitekturrelaterte aktiviteter. Men konfliktene har vært store.

Siden opprettelsen har over 20 ansatte slutta, deriblant tre administrerende direktører og flere fagdirektører. Det koster. Bare i år har konfliktene kosta over fem millioner kroner. Fire av dem har gått til konsulenter.

Store eksterne utgifter

DogA lå etter tredje kvartal an til å sprenge budsjettene sine med nesten én million kroner, mye på grunn av tiltak tilknytta organisasjonsutvikling, faktaundersøkelser, strategi og juridisk bistand. De skal for eksempel ha benytta seg av hele sju ulike advokatfirmaer i løpet av 2017, blant annet Hjort, BA-HR og Schjødt.

Noe av denne juridiske bistanden har blitt brukt i forbindelse med arbeidsrett og personalsaker, bekrefter avtroppende administrerende direktør Trude Gomnæs Ugelstad til Aftenposten.

Ifølge Aftenposten skal flere ansatte ha følt seg pressa til å forlate DogA, og derfor søkt bistand hos fagorganisasjonen sin.

– Vi ønsker gjerne at de tillitsvalgte løser slike saker på lavest mulig nivå, men når dette ikke lar seg gjøre, kommer de til oss. Så det har vært noen saker […] der arbeidsgiver har vært nødt til å trekke seg tilbake på bakgrunn av usakligheter knyttet til dette. Og det har også vært bruk av avtaleverket som ikke har vært godt nok begrunnet, sier forbundssekretær Tor Erik Granum i Norsk Tjenestemannslag til Aftenposten.

I 2016 var brukte DogA dessuten 1,7 millioner på eksterne kostnader knytta til ledelse og administrasjon. I år har de hittil brukt 4,1 millioner.

– Vi har alltid ment at Staten og statlige selskaper bruker altfor mye penger på konsulenter, dette er et misbruk av statlige midler, sier Granum.

Går av etter halvannet år

Ved utgangen av 2017 trer Gomnæs Ugelstad ut av sin stilling som administrerende direktør, etter bare ett og et halvt år i jobben.

– Fusjoner av organisasjoner og kulturer er krevende, det har det vært også på DogA. Jeg har ledet organisasjonen i en spennende og krevende periode, og lagt til rette for en stor endringsprosess. Nå mener jeg det trengs en annen type kompetanse i rollen som daglig leder, for å gjennomføre denne omstillingen, sier Gomnæs Ugelstad til Aftenposten.

Med på kjøpet får hun sluttpakke på 717.000 kroner, samt karriereutvikling for ledere verdt 246.000 kroner.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS