Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Får de nyansatte en skikkelig velkomst?

Det holder ikke lenger med kake og festtaler. Nå må du også tilby gode introduksjons-programmer til dine nyansatte.

Publisert Sist oppdatert

Å tilby et introduksjonsprogram for nyansatte som kommer rett fra skolebenken har blitt vanlig i både offentlige og statlige virksomheter. Mange ønsker å gi nye medarbeidere en «flying start», og å få dem til å føle seg velkommen på den nye arbeidsplassen. Men for noen er introduksjonsprogrammet langt mer enn en kjapp innføring i hva jobben går ut på, og et formelt møte med nye kolleger.

Mer enn kake

Foto Nina Corneliussen er ansvarlig leder for Camp BDO Bård Gudim.

Nina Corneliussen er ansvarlig leder for Camp BDO – et omfattende introduksjonsprogram som revisjons- og konsulentfirmaet BDO har benyttet i flere år. BDO er et stort og sammensatt selskap med 80 kontorer bare i Norge.

– Hvert år ansettes mellom 70 og 80 nye medarbeidere. Gjennom et introduksjonsprogram har ledere en gylden mulighet til å styrke bedriften, mener hun.

Mellom

Corneliussens anbefaler ledere å bruke de første ukene på å gi nyansatte en grundig innføring i bedriftens verdier, kultur og målsetninger, kombinert med et rikt sosialt program.

– Jo mer tid og ressurser du bruker på å legge opp et solid introduksjonsprogram, desto mer får du igjen i form av effektive og motiverte ansatte med en positiv og sterk tilknytning til bedriften, sier hun.

Siden 2013 har nesten 300 nye BDO-rekrutter deltatt på et to uker langt opphold i Kitzbühel i Østerrike, kalt Camp BDO – etterfulgt av flere oppfølgingsuker i Norge. Dette er faktisk rimeligere enn å kjøre et tilsvarende opplegg hjemme i Norge, hevder Corneliussen.

Gode introduksjonsprogrammer

Dette bør introduksjonsprogrammet sikte mot:

  • Skape positiv holdning til bedriften
  • Skape lojalitet og engasjement
  • Bygge kunnskap som gjør ansatte og ledere bedre
  • Bygge varige nettverk på tvers av tjenesteområder og regioner
  • Sikre en motivert og stabil arbeidsstyrke
  • Sikre at nye medarbeidere raskt blir operative
  • Sikre god kommunikasjon fra starten

Dette bør introduksjonsprogrammet inneholde:

  • Teoretisk undervisning, basert på troverdige cases
  • Praktiske øvelser, med bruk av for eksempel
  • rollespill
  • Oppfølging av instruktører, som lar de
  • erfarne utvikle
  • sine lederegenskaper
  • Sosialt opplegg som utvikler forhold og
  • bygger nettverk
  • Innføring i bedriftens kultur, målsetninger
  • og verdier
  • Nyansatte bør tildeles en fadder med en gang
  • de kommer på kontoret

(Kilde: BDO / Nina Corneliussen)

Lojalitet

BDO ser på nye rekrutter som sin viktigste ressurs, og setter sine beste instruktører til gjennomføringen av Camp BDO. Målet er alltid å hjelpe nye medarbeidere til å forstå og beherske jobben bedre, men like viktig er det å knytte sterke bånd og lojalitet til hverandre, ledelsen og selskapet.

– Slike bånd varer i årevis, noe som viser seg ved at selskapet har lav gjennomstrømning av ansatte. Det er ingen tvil om at et godt introduksjonsprogram lønner seg, sier Corneliussen.

Når du planlegger et introduksjonskurs bør du legge inn både teoretisk undervisning og gjennomtenkte praktiske øvelser for hvordan ulike utfordringer skal løses, mener Corneliussen. I løpet av den første av de to ukene på Camp BDO har lederne lagt opp til en grundig teoretisk innføring i en tenkt case.

– Det er viktig at teorien er så tett på det de nyansatte kommer til å jobbe med som mulig. I uke to brukes mye tid på å jobbe praktisk med flere virksomhetsnære caser innenfor tjenesteområdene som BDO har. Her har BDO lagt opp til at deltakerne i så stor grad som mulig skal nærme seg en reell arbeidssituasjon. De bruker mange praktiske øvelser, inkludert rollespill, forklarer hun.

Sosialt opplegg

Ikke alle bedrifter har ressurser til å bruke flere uker på rene introduksjonsopplegg, men alle kan passe på de viktigste elementene. Hvis du har knapt med tid, kan det være lett å fokusere for mye på det faglige innholdet, advarer Nina Corneliussen:

– Pass på å få med også en god dose sosialt opplegg. Det styrker forholdet mellom både deltakerne og ledelsen, og alle får en sjanse til å utveksle erfaringer om hva de har lært og hva man bør ha fokus på tidlig i sin karriere. Camp BDO har som mål å være en kombinasjon av sosial «mingleplass» og faglig utviklingsarena, sier hun.

Ledertrening

Et godt introduksjonsprogram er også en god arena for å videreutvikle de som allerede har vært ansatt i bedriften en stund. Her har man et lydhørt og engasjert «publikum», og de som leder kurset kan bruke anledningen til å utvikle sine egne lederferdigheter i løpet av kurset.

– BDOs gruppeledere og forelesere får sin egen oppfølging i løpet av Camp BDO, forteller Corneliussen.

Powered by Labrador CMS