Ledelse

Svein-Erik Edvartsen mistet både jobben som seksjonsleder i NFF og som fotballdommer, etter såkalte pliktbrudd.

Stjerna som sluknet

Seksjonsleder og dommer, Svein Erik Edvartsen gikk fra å være gullgutt til persona non grata i NFF på bare et år.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes ingen lyse skyer i horisonten i den opprivende konflikten mellom fotballforbundet og Edvartsen, ifølge ekspertene Dagens Perspektiv har snakket med.

Han var Norges nest beste dommer, så sent som i mars i år. Nå forbereder Svein-Erik Edvartsen seg i stedet på en hard kamp i rettsalen mot sin arbeidsgiver, NFF.

Edvartsen debuterte som dommer i Tippeligaen i 2006, og har i tillegg jobbet i Norges ishockeyforbund og som daglig leder i Storhamar håndball. Han representerer Hamar idrettslag i fotball, og Grüner i ishockey.

Den relativt unge dommeren har med andre ord rukket å få lang erfaring, både på og utenfor idrettsbanen, siden dommerdebuten i i førstedivisjon i 2002.

Gjennom å utmerke seg, både på banen og innen idrettens organisasjonsliv, ble Edvartsen i fjor valgt ut blant 170 søkere og fikk stillingen som seksjonsleder for samfunnsansvar i Norges Fotballforbund. NFF opprettet denne seksjonen i august 2015 – en seksjon for samfunnsansvar, med områdene inkludering, samfunns- og verdiarbeid samt internasjonalt utviklingssamarbeid. Edvartsen fikk jobben etter å ha fungert i stillingen siden oppstarten.

Samarbeidet med daværende generalsekretær Kjetil Siem virket rosenrødt, ifølge et intervju Edvartsen gjorde med VG i februar 2016:

– Jeg har lært utrolig mye siden jeg startet å jobbe i NFF, og det har vært – og er – både lærerikt og krevende å lede en seksjon som rapporterer direkte til generalsekretæren. Siem er sterk og klar, og kompleksiteten er stor. Jeg har aldri møtt noen som er så fargeblind og naturlig i forhold til integrering, sa Edvartsen til avisen.

– Jeg har heller aldri opplevd å bli tatt så godt vare på noen gang. Jeg er helt sikker på at dette også har betydd mye for min videreutvikling som fotballdommer, presisert han.

På dette tidspunktet beskrev Svein-Erik Edvartsen sin daværende arbeidsplass som «en virkelig profesjonell og ambisiøs utviklings- og resultatorientert arbeidsplass, med sunne og gode verdier». Han mente at det er lett for mange å kritisere NFF, siden fotballen er så populær.

Generalsekretær Siem kunne heller ikke få fullrost sin seksjonsleder:

– Svein-Erik Edvartsen har gjort en veldig god jobb mens han har fungert i stillingen. Men en så aktiv toppdommer er naturlig nok også en del på reisefot. Dette løser vi nå blant annet med oppnevnt stedfortreder, sa generalsekretær i NFF Kjetil Siem til nettstedet fotball.no på dette tidspunktet.

Snudd på hodet

Hva skjedde? Hvordan kan idyllen bli pulverisert så diametralt på så kort tid?

Siden hvetebrødsdagene har NFF skiftet sjef. Siem har forlatt sin post, og tidligere NTB-sjef Pål Bjerketvedt har tatt over roret i NFF. Edvartsen skal tidlig ha kommet på kant med Bjerketvedt.

I dag står Edvartsen ribbet igjen, uten verken dommer- eller forbundsjobb. Både dommerforeningen og NFF har vendt seg mot ham. Den siste obligatoriske kampen han dømte var en VM-kvalifiseringskamp i Bosnia 25. mars. Etter pappapermisjonen fikk han ikke komme tilbake på NFF-kontoret på Ullevaal.

Edvartsen i aksjon i Eliteserien. Foto Lise Åserud / NTB scanpix

23. mars i år ble det kjent at Edvartsen ikke var satt opp som dommer til første runde i Eliteserien. Deretter pågikk en lengre konflikt, der det kom frem at andre dommere følte seg både mobbet og trakassert av Edvartsen. Edvartsen prøvde å dokumentere at han også følte seg mobbet. Kimen til konflikten var et ugreit forhold mellom dommersjef Terje Hauge og Edvartsen.

Én måned senere ble det offentlig at konflikten var løst. Det stemte ikke. Allerede 26. april beklaget Edvartsen sin oppførsel overfor dine kollegaer i et møte på Gardermoen. Det holdt tydeligvis ikke, ettersom Dommerforeningen allerede dagen etter sendte et brev til NFF, der de krevde at Edvartsen ikke fikk dømme i Eliteserien igjen før situasjonen hadde endret seg.

Edvartsen fikk ikke dømme. NFF lovet imidlertid at de skulle finne egnede arenaer for Edvartsen, der han kunne holde formen ved like, frem til han hadde vunnet tilliten tilbake hos kollegaene.

Så smalt epost-bomben: I løpet av konflikten mottok NFF et stort antall eposter, der det ble ytret støtte til Svein-Erik Edvartsen, og kritikk mot NFF. IP-adressen disse ble sendt fra ble sentralt. NFF mente å kunne bevise at Edvartsen selv har sendt minst fire av epostene fra sin IP-adresse. Det kvalifiserte til pliktbrudd, ifølge både generalsekretær Pål Bjerketvedt og kommunikasjonsjef Svein Graff. Edvartsen ble oppsagt på dagen. I kulissene hadde det imidlerertid hele tiden pågått forhandlinger, med forsøk på utkjøp og andre såkalte minnelige ordninger. Eposter fra generalsekretæren, med strategiske veivalg i konflikten, ble dessuten feilsendt direkte til Edvartsen. Advokat Elden spisset uttalelsene sine i media. Konflikten virker uløselig utenfor rettssystemet.

Tvilsomt om NFF har hjemmel i loven

Partner og advokat i Advokatfirmaet Kvale, Jan-Erik Sverre, er ikke sikker på om NFF har hjemmel for personalbehandlingen de legger opp til.

– Jeg er i utgangspunktet i tvil om epostene som er referert i media, og som NFF mener Edvartsen skal ha sendt under falskt navn, alene er tilstrekkelig til å oppfylle vilkårene for en avskjedigelse. Avskjed er en veldig alvorlig reaksjon fra arbeidsgiver. Vilkåret i arbeidsmiljøloven er at vedkommende må ha gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen, sier han.

Han presiserer imidlertid at avskjedsgrunnlaget må sees i sammenheng med hvilken stilling vedkommende har.

– At det eventuelt sendes falske eposter til sin egen arbeidsgiver for å fremheve egen person, er vanskelig å forene med de krav NFF må kunne stille til en person i stillingen som seksjonsleder for samfunnsansvar, legger Sverre til.

Ifølge advokaten er denne konflikten svært sammensatt. Folk utenfor NFF har heller ikke tilgang på all informasjon i saken.
Foto Partner i Advokatfirmaet Kvale & Co, Jan-Erik Sverre, er ikke sikker på om NFF har hjemmel i loven til å avskjedige Edvartsen.

– Vi kan heller ikke se bort fra at faktum i saken er mer sammensatt og alvorlig enn vi har kunnet lese i avisene. For eksempel kan det tenkes at NFF sitter på flere eposter med enda mer graverende innhold. Det kan også tenkes at de tidligere beskyldningene mot Edvartsen om mobbing og trakassering utgjør en del av grunnlaget for avskjed, og at de aktuelle epostene kun var den siste dråpen og utløsende faktoren for at NFF gikk til det skrittet å avskjedige ham, sier Kvale-partneren.

Virker vanskelig

Professor Hallgeir Gammelsæter er ekspert på anvendelse av organisasjonsteori i studiet av samfunn og organisasjoner. De siste årene har han særlig fokusert på idrettens organisasjoner, men han har også erfaring fra studier av både private selskaper, offentlige institusjoner og offentlig politikk, blant annet innen regional utvikling og innovasjonspolitikk. Han mener Edvartsen-konflikten er vanskelig for NFF å håndtere.

Foto Fotballprofessor ved Sports Management-utdanningen på Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, tror ikke det er umulig at Solskjær kan få United-jobben permanent. (Foto: Høgskolen i Molde)

– Det er alltid en utfordring for organisasjoner å håndtere personer som oppfører seg annerledes, noe Edvartsen innrømmer han har gjort. Det som gjør det ekstra vanskelig i dette tilfellet er at det dreier seg om organisasjoner og personer som må leve med stor offentlighet, og at en organisasjon NFF ikke har kontroll på, Dommerforeningen, også er involvert. Det kan være lett å sitte på utsiden å si hvordan ting burde vært gjort, men saken har nok sikkert vanskelige dilemmaer – og mange av disse skal tas hensyn til – som vi ikke kjenner dybden i. Noen ganger finnes det ingen god måte å løse saker på. Det er kanskje en slik sak, sier Hallgeir Gammelsæter.

– Vrien sak

Professor i ledelse ved BI, Stig Berge Matthiesen, mener Edvartsen-saken er vanskelig å håndtere, og ser ikke umiddelbart noen lyse skyer i horisonten i denne konflikten.

– Det er en vrien sak, det jeg har fått med meg. Nå er det vel ingen vei tilbake. Arbeidsforholdet har opphørt for godt. At saken brettes ut i media er en effektiv måte å eskalere en konflikt på. Samtidig består den av en miks av mange uheldige elementer samtidig, sier han.

Foto Professor ved BI, Stig Berge Matthiesen. Foto: BI.

Han påpeker at Edvartsen nok er en utradisjonell ledertype, som har vært krevende for sine linjemenn i forbindelse med fotballkamper.

– Å være fotballdommer – eller linjemann – er opplagt også en følelsesmessig aktivitet, der de som har slike verv også brenner for fotball. Det kan være lett å glemme dette. De er sårbare når man mottar tøff refs fra sin leder, som vel linjemennene til Edvarsen gjentatte ganger har opplevd, sier Matthiesen.

Konfliktforebygging

Selv om media kan virke som en domstol i slike saker, er det først og fremst det omdømmemessige som kan få seg en knekk. For NFF trenger ikke dagens situasjon være en mediakrise, så lenge NFF jobber målrettet mot en løsning, mener kommunikasjonsekspert Christian Sømme. Han presiserer at han ikke har fordypet seg i NFF og Edvartsen-konflikten, og at han bare kjenner den gjennom media.

– Prinsippielt så virker det ikke som om det er noe ekstraordinært eller spesielt med saken. Dermed vil et allment regelsett kunne anvendes, sier han.

Christian Sømme er daglig leder i kommunikasjonsbyrået Viis. Her er tipsene hans til forebygging av slike konflikter:

Slik kan du forebygge konflikter:

Ha gode avtaler:

  • Arbeidsgivere og arbeidstakere må ha gode avtaler. Konflikt med medarbeidere er ikke noe nytt fenomen verken i idrettskretser eller i andre virksomheter
  • Vi må ta lærdom av tidligere konflikter og forme gode avtaleverk og fora for konfliktløsning, gjerne i samarbeid med tillitsvalgte for å oppnå at medarbeideres ståsted blir ivaretatt
  • Medarbeidersamtaler og annen oppfølging av mennesker skal gjøres fordi det er viktig for dialog og utvikling, ikke fordi det er et krav i internhåndboken

Følg spillereglene:

  • Følg avtaler og spillereglene som gjelder. Spillereglene er kjempefine. De er like for alle, og er basert på veldig mye erfaring. For eksempel kan en enkeltperson gjerne fyre løs på en arbeidsgiver, men en arbeidsgiver må være nøye med sin taushetsplikt og ryddighet
  • På jobben må man være profesjonell og ikke la personlig ego og kanskje ønske om gjengjeldelse ta overhånd

Erkjenn feil og si oppriktig unnskyld:

  • Dersom du etterhvert erkjenner at du har gjort feil, så innrøm det. Si unnskyld og gjør noe symbolsk viktig som viser at du mener det
  • Skynd deg med selvransakelsene, så kan du kanskje få lagt konflikten raskt død. Å skulle føre en langvarig stillingskrig som ender ut i rettssalene er veldig lite ønsket
  • I rettssaker er det som regel to parter med stor tro på sin egen sak, mens realiteten ligger et sted midt i mellom. En dom blir sjeldent noen ren seier

Media er ingen domstol:

  • Det er ikke så nøye for en arbeidsgiver om det ser dårlig ut i media en stund. Det må arbeidsgiveren tåle. Det er forskjell på negativ omtale og mediekrise
  • Dersom arbeidsgivere blir tatt i brudd på avtaler, spilleregler og etikk, så er dette den virkelige krisen og noe som det er medias samfunnsansvar å omtale
  • Mediekrisen oppstår når man forsøker å fordekke dette overfor media. Det gjelder å holde sin sti ren, være ærlig overfor media og jobbe seriøst mot en løsning
  • Media er ingen domstol, og saken avgjøres ikke der utover det omdømmemessige – det skjer i andre fora. Ved å opptrå seriøst kan man vende en mediekrise til noe positivt. Hold ut!

Forsøk empatisk kommunikasjon / ikkevoldskommunikasjon:

  • Les litteratur om Ikkevoldskommunikasjon. Det er så banalt at det fremstår som genialt
  • Metoden er blitt kritisert for å ha mangler i forhold til å være bestemt og sette grenser. Suppler derfor metoden med teknikker for dette

Få hjelp når det blir personlig:

  • Noen ganger blir det så personlig at selv ikke ikkevoldskommunikasjon kan hjelpe menneskene som står midt oppi det
  • Dersom det er mulig, så trekk ut de som er blitt for sterkt emosjonelt involvert, og overlat arbeidet til noen andre. Trekk eventuelt inn noen som kan fasilitere samtaler

Kilde: Christian Sømme

NFF vs. Edvartsen:

Foto NFFs generalsekretær, Pål Bjerketvedt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

23. mars:

Det offentliggjøres at Edvartsen ikke får dømme første runde i Eliteserien

28. mars:

Ifølge NFF er det manglende tillit mellom dommersjef Terje Hauge og Edvartsen

23. april:

Konflikten mellom partene skal være løst. Edvartsens advokat representerer nå dommeren

25. april:

Edvartsens dommerkollega, Tom Harald Hagen, langer ut mot Edvartsen i et brev til TV2

26. april:

NFF og toppdommerne møtes på Gardermoen. NFF mottar innspill fra Dommerforeningen om anbefalt vei videre i konflikten

28. april:

Edvartsen får likevel ikke dømme i runde syv av Eliteserien, noe han var forespeilet i avtalen med NFF. Advokat Elden raser i mediene

3. mai:

Røde kors-sjef, Svein Mollekleiv, hentes inn som megler i konflikten

5. mai:

Dommerkollega Reidar Gundersen forteller gråtende om mobbing og trakassering fra Edvartsen på tv

9. mai:

NFF og Edvartsen blir enige om at Edvartsen ikke får dømme mer i 2017. Forbundet skal imidlertid legge til rette for at det finnes arenaer for Edvartsen, der han kan få holde formen ved like. I 2018 skal han få dømme igjen

16. mai:

Edvartsen legger seg flat på TV2. Han beklager tekstmeldingene han har sendt til kollegaer

8. september:

VG melder om at NFF har tilbudt Edvartsen millionbeløp for å slutte i sin sivile jobb som seksjonsleder i NFF

12. september:

Edvartsen får sparken fra sin stilling i NFF. Grunnen er at han skal ha sendt fiktive eposter til NFF, der han selv roses og NFF slaktes. Advokat Elden ber om bevis

13. september:

Generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt feilsender en epost til Edvartsen, der han forteller om videre strategi i Edvartsen-saken. Blant annet skriver han at NFF aktivt har jobbet for at Edvartsen ikke skal godta NFFs tilbud

Kilder: VG / NRK / fotball.no

Powered by Labrador CMS