Ledelse

Leder i Bedriftsforbundet, Olaf Thommessen, skal ha gått igjennom telefonloggene til sin nestleder, Marit Momrak Wright.

– Klart brudd på loven

En leder som går igjennom ansattes telefonlogger, uten at dette er avtalt på forhånd, bryter klart med både dagens og kommende lovverk for bruk av personopplysninger, hevder jurist.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om striden i Bedriftsforbundet, der leder Olaf Thommessen ble beskyldt for å ha gått igjennom telefonloggene til sin nestleder, Marit Momrak Wright, som han avskjediget.

Wright svarte med å anmelde Thommessen til Datatilsynet.

Dette kom frem gjennom en epost Thommessen sendte til Bedriftsforbundets styreleder, Sigfred Steien 8. august i år. Eposten ble videresendt til nestleder Linda Cecilie Furulund en uke senere. Ifølge VG ble Furulund så sjokkert over det hun leste at hun trakk seg fra styret i protest. Furulund går god for dokumentasjonen avisen viderebringer.

– Lovbrudd

Ifølge en av landets største eksperter innen fagområdet, advokat og partner i Føyen Torkildsen, Eva Jarbekk, har man som leder veldig begrensete muligheter til å bruke ansattes telefonlogger. Hun understreker at hun uttaler seg om dette på generelt grunnlag, ettersom hun ikke har satt seg inn i Thommessen–saken.

Foto Advokat og partner i Føyen Torkildsen, Eva Jarbekk. Foto: Føyen Torkildsen.

– Det er veldig begrenset hva en leder kan bruke ansattes telefonlogger til. De skal først og fremst brukes til kostnadskontroll, men bare dersom dette er formidlet til den ansatte – og godkjent av denne i forkant. Bruken av logger er avhengig av hva de ansatte har fått beskjed om i forkant, sier hun.

Ifølge Jarbekk må ikke dette komme som en overraskelse for den ansatte i etterkant. Det er regelbrudd på personopplysningsloven.

– Det er faktisk brudd på både dagens personopplysningslov, men også på det kommende regelverket. Klager den berørte ansatte, vil den ansatte få medhold. Datatilsynet er ikke glade i dennne typen bruk av personopplysninger, understreker Jarbekk.

– Kan ikke kommentere personalsaker

Bedriftsforbundets kommunikasjonssjef, Solfrid Flateby, ønsket ikke å kommentere den konkrete saken – ettersom dette var en pågående personalsak, men påpekte at slike konflikter generelt er en tap–tap–situasjon, og at konflikter i media ofte er enda verre. Det er sjelden noen vinnere i slike saker.

Redaktør på «Thommessen–liste»

Redaktør i Dagens Perspektiv og Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø, reagerer kraftig på at Bedriftsforbund–leder Olaf Thommessen har brukt ham i den interne striden i forbundet. I eposten som Thommessen sendte til sin styreleder stod følgende:

«Hun har også vært i tett dialog med Magne Lerø, som er en velkjent skribent om lederstoff. Dette i ETTERKANT av at han trykket en kommentar som var meget fordelaktig i vår favør. Hun har åpenbart prøvd å påvirke ham til å skifte mening», skriver Thommessen om kontakten mellom Lerø og Wright, kom det frem i VG.

– Jeg reagerer på at Thommessen har drevet med slik kartlegging. Jeg reagerer også på at han forsøker å kartlegge hvordan pressen jobber. Og jeg reagerer på at han tolker hva jeg faktisk pratet med Wright om, sier Lerø.

Powered by Labrador CMS