Ledelse

Meyerchiavelli

Økonomiprofessor beskylder SSB-sjef Christine Meyer for å følge en manipulerende lederfilosofi.

Publisert Sist oppdatert

Sagaen om Statistisk Sentralbyrå tilspisser seg. I går kveld flere norske mediehus at SSB-sjef Christine Meyer angivelig var ferdig i jobben. Etter dagens morgenmøte med Siv Jensen sitter hun fortsatt i sjefsstolen.

Meyer har den siste tiden vært en svært omstridt kvinne. Hun har satt i gang store og kontroversielle omorganiseringer, og blant annet flyttet 25 ansatte fra forskningsavdelingen over til statistikkavdelingen. Økonomiprofessor Karine Nyborg ved Universitetet i Oslo går så langt som å kalle henne machiavellisk – med en «manipulativ lederfilosofi». Det skriver Dagens Næringsliv.

– Følger egen manipulerende oppskrift

Det er en forskningsartikkel fra 2009 som sørger for denne uttalelsen. Artikkelen, med navn «Making Radical Change Happen Through Selective Inclusion and Exclusion of Stakeholders», som er skrevet av Christine Meyer og NHH-professor Inger Stensaker, tar for seg hvordan man kan få gjennomslag for endringer blant annet gjennom å ekskludere viktige interessenter.

I beskrivelsen av forskningsartikkelen står det blant annet:

«Spesielt i offentlig sektor kan det bli vanskelig å få aksept for radikale endringer på grunn av ulike interessenters innflytelse og rett til å bli inkludert i prosessen. Vi har identifisert fem inkluderings- og ekskluderingstaktikker som endringsledere kan bruke, blant annet å utelate enkelte steg i prosessen, involvere nye interessenter, gjøre om på rekkefølgen i prosessene, undergrave enkelte problemstillinger eller kontrollere hvem som har innflytelse. Gjennom strategisk inkludering og ekskludering av utvalgte interessenter kan ledere sørge for gjennomslag av radikale endringer».

– Artikkelen oppsummerer hvordan man systematisk kan hindre at berørte grupper får påvirke utfallet av en prosess. Ser man på denne artikkelen fortoner prosessen i SSB seg som mindre merkelig. Det ser rett og slett ut som om Meyer har fulgt sin egen oppskrift på en manipulerende lederfilosofi, sier Nyborg til DN i dag.

Meyer avviser

Meyer selv avviser at lederstilen hennes er inspirert av sin egen forskningsartikkel:

– Nei, tvert imot har jeg i SSB valgt en tilnærming med inkludering av alle ansatte og tillitsvalgte i flere trinn i alle prosessene jeg har gjennomført. Det har vært nødvendig for å sørge for en god forankring av prosessene i en organisasjon som ikke har vært vant til store endringer, sier hun til DN.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS