Ledelse

Menn ønsker å ha makt til å ta avgjørelser og de liker å lære opp andre og være en mentor for dem.

Nordmenn vil ikke bli ledere

Norge havner på sisteplass blant 19 land når det gjelder lederambisjoner.

Publisert Sist oppdatert

Universum har gjennomført en undersøkelse for å kartlegge de ulike ledelsesbehovene og ambisjonene for generasjon X, Y og Z.

Her kommer det blant annet frem at kvinner er usikre for å ta på seg lederjobben, mens menn som vil bli ledere ønsker mer ansvar og høyere lønn.

I alt har 18.337 personer fra 19 land deltatt i undersøkelsen.

Personene er delt inn i fire ulike grupper: Generasjon X som er de eldste (født mellom 1965 og 1983), generasjon Y eller såkalt millenniumsgenerasjonen som er i arbeid (født mellom 1984 og 1996), generasjon Y som studerer og generasjon Z som er de yngste (født mellom 1997 og 2002).

LES OGSÅ: Millennials vil at sjefene deres skal ha disse 10 karaktertrekkene

Norge havner på bunnlinja når man spør generasjon Y og X om de aspirer til å bli ledere. Den yngste generasjonen er et hakk mer entusiastisk og havner på en 18. plass blant de 19 landene i undersøkelsen.

Ønsket å komme i en lederposisjon er like fraværende i de fleste nordiske landene. Både Sverige, Finland og Danmark svarer at dette ikke er en prioritet for dem.

Redd for å mislykkes

De ulike generasjonene har listet opp forskjellige årsaker til hvorfor de ønsker å komme i en lederposisjon og eventuelt hvorfor de ikke ønsker det.

Her er det ikke store forskjeller mellom generasjonene, men heller et stort gap mellom menn og kvinner.

LES OGSÅ: Unge arbeidstakere har liten tro på de yngre

Kvinnene forteller at de er «redd for å mislykkes når de jobber med en viktig oppgave». Bare 1 prosent av de yngste jentene svarte at de likte å «lære opp og være en mentor for andre».

Menn derimot, i alle generasjoner, svarte at de ser seg selv som ledere. Flesteparten av dem svarte at de liker å jobbe med strategiske utfordringer.

«Jeg ser meg selv som en ekspert på et spesielt fagfelt eller kunnskapsområde,» svarte overveldende mange fra de yngste guttene.

Menn ønsker også å ha makt til å ta avgjørelser og de liker å lære opp andre og være en mentor for dem.

Dette svarte de ulike generasjonene på påstanden: «Jeg liker mentorrollen og lære bort kunnskap til andre»

 

Klare målsetninger

Den yngste generasjonen krever en positiv holdning og klare målsetninger fra sine framtidige sjefer. For millenniumsgenerasjonen og de eldste er ikke positivitet like viktig. De verdsetter i større grad åpen kommunikasjon og tilbakemelding fra deres ledere.

Når man ser på forskjellene på kvinner og menn, kommer forskjellene i foretrukket lederstil klart frem.

LES OGSÅ: Dette må unge arbeidstakere huske

Menn ønsker en leder med klare målsetninger og en god business- og teknisk forståelse.

Kvinnene vil derimot ha en sjef som gir mye tilbakemeldinger og driver med åpen kommunikasjon. De ønsker at deres leder skal oppmuntre og hjelpe dem med å utvikle seg selv. I tillegg forventer de at lederen har sterke, etiske retningslinjer.

Dette svarte de ulike generasjonene på påstanden: «Jeg ser på meg selv som en ekspert innen et spesielt fagområde»

 

Ulike forventinger

Den eldre generasjon X vil sannsynligvis bli ledere for den yngste generasjon Z. I undersøkelsen svarer de eldste at de kan tilby myke ledelsefaktorer som personlig utvikling og oppmuntring, etiske retningslinjer og lede ved eksempel.

Dette er derimot ikke det de yngste vil ha.

De ønsker at lederne «har alle svarene», at de har en motiverende atferd og at de tar klare avgjørelser.

– Vi vet alle at den nye teknologien vil være forstyrrende og skape disrupsjon. Den yngste generasjonen vil derimot være enda mer forstyrrende, sier senior visepresident i Universum i USA, Jonna Sjövall.

LES OGSÅ: Milleniumsgenerasjonen ikke mindre lojale enn andre generasjoner

Millenniumsgenerasjonen som er i arbeid har høyest ambisjoner om å bli ledere. Den samme generasjonen, men som fremdeles studerer, har også et mål om å bli leder.

Derimot er det ikke like viktig for den eldste og yngste generasjonen å bli ledere. Bare 29 prosent av generasjon X svarte at dette var viktig og 30 prosent av generasjon Z svare at de ønsket å bli ledere.

De yngste er mest redd for at deres fremtidige jobb ikke matcher med deres personlighet.

LES OGSÅ: Unge krever mer teknologi enn sjefen kan tilby

– Mitt råd til dagens ledere er å behandle ansatte som medmennesker. Ikke snakk til dem, men med dem, sier Sjövall.

Dette svarte de ulike generasjonene på påstanden: «Jeg er redd for å mislykkes når jeg jobber med en viktig oppgave»

 

Redd for stress

Millenniumsgenerasjonen som nå er i arbeid er bekymret for stressnivåene som kommer med et lederansvar. De yngste mener derimot at den høye lønnen som kommer med en lederstilling ikke er verdt det på grunn av alt ansvaret og forpliktelsen rollen medfører.

16 prosent av yrkesaktive kvinner i generasjon Y svarte at de vegret seg for en lederposisjon fordi det kan medføre mye stress. Kvinner i alle generasjoner svarte det samme i varierende grad.

– Noen stereotyper stemmer. Kvinner er mer usikre og menn er mest fokusert på utføringsevne, sier Sjövall.

LES OGSÅ: Ny rapport mener å avlive myter om «millennials»

Flere av de yngre kvinnene i generasjon Z og Y (studenter) svarte at de ikke ville hatt selvtilliten til å lede. Den samme gruppen svarte at de også ikke ønsket å mislykkes.

For menn var årsakene til å ikke være leder helt forskjellige. De eldste og de som fremdeles studerer svarte at de ikke ville få tid nok til å fokusere på deres egen tekniske eller fungerende ekspertise. Et lederansvar ville også frata dem tiden til å fokusere på deres egen personlige utvikling.

Powered by Labrador CMS