Ledelse

Illustrasjonsfoto.

– Stilles større krav til etikk

– Mitt klare inntrykk er at det stilles høyere krav til etikken i næringslivet nå enn for ti år siden, sier Pål Lønseth, leder for den norske granskningsenheten i PwC.

Publisert Sist oppdatert

Lønseth kjenner seg igjen i bildet som tegnes i den globale Strategy&-undersøkelsen.

– Vi har ikke empiri på dette fra Norge, men vår erfaring at det er større fokus på etikk i næringslivet. Det lages i større grad systemer for å kontrollere etikken i selskapene og det kommer eksplisitte krav fra styrene om etisk adferd, sier PwC-advokaten.

Kraftigere kontroll

Foto Pål Lønseth, leder for den norske granskningsenheten i PwC.

Pål Lønseth har vært statssekretær i den rødgrønne regjeringen, statsadvokat og han har jobbet i domstolene og i politiet. Nå leder han den norske granskningsenheten i revisjon- og rådgivningsselskapet PwC, og jobber tett på næringslivet.

– Hva er årsaken til at det jobbes mer med etikk næringslivet nå enn for ti år siden?

– Forventningene fra samfunnet og eierne har økt. I global målestokk har lovkrav og håndhevingen av lovverket blitt strengere, og myndighetene har økt graden av kontroller – både fra administrasjon og påtalemyndighet.

– Hva med Norge? Har vi fått strengere lover og regler?

– Totalt sett vil jeg si at vi har fått et større og kraftigere kontrollregime enn tidligere. Det er mitt inntrykk.

Har spisset lovverket

Lovverket i Norge er ifølge Lønseth blitt tydeligere på flere felter.

– Korrupsjon var ikke lovlig for ti år siden heller, men gjennom de nye korrupsjonsreglene har området fått større fokus og vi har fått større klarhet i lovverket på en del områder. Det har også skjedd en del innenfor innsidehandel og på skattesiden.

– Har kravene økt fra politisk hold?

– Ja, kravene fra politkerne er større og staten som eier er mer opptatt av etikk enn den var for ti-femten år siden. Dette kommer veldig tydelig til syne gjennom prosessene i kontroll- og konstitusjonskomiteen, men vi ser også at Nærings- og fiskeridepartementet er mer opptatt av etikk en de var for bare et par år siden.

– Er norske toppledere mer eller mindre etiske enn de var tidligere?

– Jeg tror ikke nødvendigvis at vi har fått mer uetiske ledere, men det stilles store krav til norske ledere og selskaper som i stadig større utrekning opererer ute i markeder hvor risikoen er større enn hjemme.

Powered by Labrador CMS