Ledelse

Teater og idrett ga kommunikasjonssuksess

En BI–oppgave viser at bedrifter kan tjene på å gå utradisjonelle veier.

Publisert Sist oppdatert

En oppgave skrevet av tre BI-studenter ved Creative Industries Management – om et samarbeid mellom skuespillerutdannete Torunn Meyer og en bedrift – ga overraskende resultater. Nå, tre år etter at kursene i moderne presentasjonsteknikk ble avholdt, viser oppgaven hvordan utbyttet av læringen har påvirket bedriftens kommunikasjon på flere nivåer.

– Blant annet har det ført til endringer av bedriftens interne kommunikasjon samt utvikling av de ansattes formidlingsevner, ifølge Meyer.

Daglig leder i Soco Norge, Marius Mæle, forteller at treningen på formidling har gitt synlige resultater:

– Flerer føler trygghet i foredragssituasjon, og langt flere holder i dag presentasjoner. Vi er opptatte av kompetansedeling og at våre medarbeidere skal få utvidet sin erfaring. Treningen med Meyer har vært en direkte årsak til at vi har blitt flinkere formidlere, sier Mæle.

Det er nå to år siden samarbeidet med Meyer. I mellomtiden har bedriften fått flere nye ansatte, og til nyåret er hun igjen engasjert til et nytt samarbeid.

Teater

Torunn Meyer gjennomfører kurs i moderne presentasjonsteknikk og formidling, med utgangspunkt i sin egenutviklede metode: TIN (Teater og Idrett i Næringslivet). Hun gjennomfører kurs over to dager, med maks åtte deltakere. Kursdeltakerne jobber med en reell tekst, noe som skal bidra til økt motivasjon. Teksten må forberedes, slik at i hvert fall innledningen av den sitter i presentasjonen.

– Så terper vi på detaljer, angriper teksten fra flere vinkler over flere runder og jobber med å forbedre denne, forteller Meyer.

Video og opptak av seansene er imidlertid ikke en aktuell tilnærming. Læringen blir tvert imot enda bedre uten, mener hun:

– Når jeg jobber som skuespiller lærer vi av arbeidet vi gjør, og av tilbakemeldingene vi får. Vi setter ikke på et opptak av prøvene for å lære oss rollene. I stedet kjenner vi etter hva som fungerer underveis, og er flinke til å gi hverandre feedback. Dette gjør vi også når vi gjør denne jobben i bedrifter, forklarer hun.

Idrett

Det er ikke bare fra teater man kan lære presentasjonsteknikk. Også triks fra idretten blir benyttet i kursopplegget til Torunn Meyer. Repetisjon er et nøkkelord for å spisse formen.

– Vi trener, spisser og gjentar. Hele tiden på et høyt nivå. Repetisjonene gjør oss gradvis bedre – hele tiden innenfor trygge rammer. Jeg sender ikke kursdeltakerne helt utenfor komfortsonen. De skal ha kunnskap om det de skal jobbe med. De kan improvisere, men helst innenfor noe man behersker fra før. Vi terper også på detaljer når det gjelder kroppsspråk og stemmebruk. Det er en mening med hver eneste lille detalj, akkurat som i idretten. Det handler om å grave stadig dypere, slik at man hele tiden kan utvikle seg videre, forteller Meyer.

Meyer jobber med en rekke ulike organisasjoner. Blant andre har Universitetet i Oslo – både administrasjonen og doktorgradsstudentene – nytt godt av kursopplegget. Sistnevnte med kurset «Pitch Your PhD», som skal forenkle noe Meyer kaller et vanskelig akademisk språk, på engelsk. Hun har også gjennomført flere kurs hos Kommunaldepartementet.

– Nå skal jeg trene opp gründere. Alle sliter med det samme innen kommunikasjon – enten man jobber i offentlig eller privat virksomhet, sier hun.

Forberedelser

Nøkkelen til å lykkes med kommunikasjon handler om forberedelser, ifølge Meyer. Når man skal presentere noe må man også vite hvordan man skal forberede seg.

– Men det kan læres, og å bruke tid på forberedelser er en god investering, sier hun.

Meyer er også opptatt av at hele organisasjonen gjennomfører kommunikasjonskurs, ikke bare deler av den.

– Jeg ser at bedrifter jeg har jobbet med, der ledelsen også har deltatt, får mer igjen for arbeidet de legger ned. Skal nye kommunikasjonsstrukturer implementeres, bør den integreres i hele bedriften, slik at alle har de samme verktøyene. Slik kan det skapes en god kommunikasjonskultur. Alle kan bli fantastiske formidlere, sier hun.

Foto Konsulent Torunn Meyer lærer bedrifter hvordan de skal forbedre sin kommunikasjon ved hjelp av teknikker fra både teater- og idrettsverdenen. Foto: Privat.

Nytteverdi

Nettopp denne koblingen – med elementer fra både teater og idrett – gjorde studentene fra BI interessert i å skrive en oppgave om Torunn Meyers kurskonsept. Oppgaven dreide seg om et samarbeid hun hadde med en bedrift i det private næringsliv. Meyer trente nesten samtlige av de ansatte i denne bedriften, og kjørte 3 x 2 dagers kurs med 8 deltakere på hvert kurs, inkludert daglig leder.

«Et samarbeid med Meyer vil, hos den rette gruppen eller bedriften, kunne gi en varig overføring av kreativitet og kompetanse som bedriften videre gjennom sine ansatte kan bruke som en integrert del av kjernevirksomheten», skriver en av oppgavens forfattere, Haakon Hildisch. Han legger til at han, etter å skrevet en eksamensoppgave om et av Meyers samarbeid med næringslivet hos Handelshøyskolen BI, ser at hennes kursing tilbyr teknikker og virkemidler som er av umiddelbar nytteverdi for den enkelte. Hildisch mener at dette kan ha en påvirkning på flere aspekter ved organisasjonen.

Ifølge Meyer ble resultatet av samarbeidet et bedre klima for konstruktiv kritikk i bedriften. Kommunikasjonen og formidlingen hevet seg generelt til et høyere nivå.

– Med bedre verktøy er det lettere å utvikle bedre løsninger. Når alle har den samme metoden å forholde seg til, er det mulig å jobbe videre for å utvikle seg kontinuerlig. Med dette fokuset skapes en bedre kultur for kommunikasjon, sier hun.

Slik kan teater og idrett bidra til bedre presentasjonsteknikk:

Dropp kamera:

  • Bruk heller tid og energi på å lære deg det du skal presentere
  • Ta til deg kunnskap gjennom repetisjoner og tilbakemeldinger fra andre deltakere og kursholder

Teaterøvelser:

  • Tekst
  • Stemmebruk
  • Kroppsspråk
  • Rollespill

Tekst:

  • Jobb med reelle tekster
  • Forbered deg godt
  • Lær deg starten av presentasjonen
  • Terp på detaljer
  • Gjennomfør repetisjoner
  • Gå igjennom teksten i flere runder, og angrip den fra flere vinkler

Kommunikasjon:

  • Bevissthet rundt kroppsspråk og stemme. Du sender ut uønskede signaler
  • Bedriften må ta kommunikasjon på alvor
  • Hele organisasjonen bør jobbe med kommunikasjon – unngå å sende deler av bedriften på kurs. Ta med ledelsen

Idrett:

  • Trene, spisse og gjenta
  • Øv på så høyt nivå som mulig
  • Jobbe innenfor trygge rammer
  • Improviser gjerne, men helst innenfor et område du behersker
  • Det er en mening med hver eneste detalj
  • Gå dypere og dypere og jobb med utvikling

Kilde: Torunn Meyer

Powered by Labrador CMS