Ledelse

Har vi piggene ute i møte med våre kollegaer? Det kan være lurt å gå en ekstra runde med seg selv og sjekke at vi ikke tolker ting i verste mening, anbefaler ledelsesrådgiver.

– Vi lever i krenkelsens tidsalder

– Mobbing i norsk arbeidsliv er et sterkt overdrevet tema, sier konfliktbehandler og psykolog Jan Atle Andersen.

Publisert Sist oppdatert

Da Sokrates møtte en mann som ikke hilste på ham, kommenterte han det ved å si at «det er ikke meg imot at jeg er mer høflig enn ham».

Denne historien mener psykolog og Jan Atle Andersen at vi kan lære mye av, også i dag – i det han kaller «krenkelsenes tidsalder».

Andersen har hjulpet norske virksomheter med å løse konflikter siden 1984. Han mener det er blitt et problem at mange medarbeidere er hårsåre og lar seg krenke av bagateller.

Jan Atle Andersen. Foto Jan Atle Andersen.

Svart magi

– Ord kan ikke såre. De kan ikke stikke, knuse, drepe. Ord er ikke farlige, sier Andersen.

Om noen forsøker å krenke deg med ord, så må du ikke la deg krenke, forteller psykologen. Det behøver du nemlig ikke. Ordene har bare den makt som du tillater at de har.

– Det å tro at ord kan såre og skape dype arr er voodoo og svart magi. Det hører ikke hjemme i et moderne samfunn, sier Andersen.

Se video

Ekspertene snakker mer om hva du bør gjøre når en konflikt oppstår og hvordan du forebygger konflikt.

I denne videoen snakker Erica Grunnevoll og Jan Atle Andersen om konflikthåndtering.

Flere videoer og utdypende artikler finner du i vårt nye lederbibliotek.

Ikke nok å «føle» seg mobbet

Etter over 30 år som konfliktbehandler kan Andersen telle tilfellene der medarbeidere har blitt mobbet på én hånd. Det har vært mange andre anklager om mobbing, men ofte blir begrepet mobbing brukt feil, mener han.

– Det er ikke nok å si «jeg føler meg mobbet». Det skal faktisk ha funnet sted trakassering eller mobbing, forteller Andersen.

Han mener mobbing i norsk arbeidsliv er et sterkt overdrevet tema. Så til de grader at det å si at andre mobber har blitt en hersketeknikk. Jobber man i en organisasjon som har nulltoleranse for mobbing, er det nok at en bruker ordet så piper alarmklokkene.

– Hvem som helst av oss kan nå stemples som mobbere. Det er nok at noen «føler» seg mobbet, og, pang, så er du blitt mobber!

Er du for sårbar?

Erica Grunnevoll, ledelsesrådgiver i Coach Team, oppfordrer folk til å gå en ekstra runde med seg selv, før de retter anklage om mobbing mot en kollega. Kan det hende at du opplever situasjonen mer negativt enn den var ment?

Hun tegner opp et scenario: To medarbeidere passerer hverandre i gangen. Den ene skal på et møte, og leser sakspapirene på veien. Hun er dypt konsentrert om papirene i det hun går forbi, og hilser ikke. Den andre føler seg mobbet, fordi kollegaen ikke hilste.

– Det er mange som overtolker. Derfor må den som føler seg mobba spørre seg: «Er jeg for sårbar? Tar jeg ting opp i verste mening?» Kan det handle om deg? Må du bli mer hardhuda?

Grunnevoll er opptatt av at det skal være rom for uenighet og diskusjon på arbeidsplassen.

– Man må tåle at folk er forskjellige, og man må tåle kritikk. Det må ikke bli for lett å trekke mobbekortet.

Lederbibliotek

Har du spørsmål om ledelse?

I vårt lederbibliotek finner du ekspertrådene, fagartiklene og verktøyene som hjelper deg som leder.

Gå til Lederbiblioteket.


Powered by Labrador CMS