Bra for lederkarrieren å få sparken

Publisert: 1. november 2018 kl 10.20
Oppdatert: 23. april 2019 kl 09.50

Ledere må belage seg på å stå ansikt til ansikt med store utfordringer, og noen ganger kommer det til å skjære seg – avtaler som går i vasken, oppkjøp som feiler, leverandører eller kunder som trekker seg.

Og i kjølvannet av det hele – lederen må gå.

I en studie som ble publisert tidligere i år har ledelsesrådgivningsselskapet GH Smart studert 2.600 ledere over 10 år. 45 prosent av lederne opplevde minst én stor krise, som å få sparken eller å ha skylden i at en viktig avtale ikke gikk gjennom.

Men til tross for dette greide 78 prosent av dem å klatre oppover til en administrerende direktørrolle til slutt.

Store tabber og oppsigelser ser ikke ut til å ha noen store negative effekter for ledere i det hele tatt. 7 av 10 fikk seg ny lederjobb innen seks måneder, 9 av 10 etter et år.

91 prosent av ledere som fikk sparken fikk dessuten ny jobb på et liknende eller høyere nivå enn de hadde før de mistet jobben.

Annonse

Det skriver Elena Botelho, BJ Wright og Kim Powell i GH Smart i et innlegg hos Harvard Business Review.

Med tabber følger erfaring

I undersøkelsen sin fant Botelho og kollegene at rekrutteringsfirmaene faktisk verdsatte lederne som hadde opplevd motgang høyere enn de som ikke hadde kjent på vanskelige tider, mye på grunn av hva de gjorde annerledes.

I studien fant Botelho, Wright og Powell at ledere som hadde fått sparken gjør disse tre tingene:

  • Innrømmer feilene sine: Kandidatene som tok ansvar for tabbene sine og kunne forklare hva de lærte av dem, ble sett på som mye mer attraktive. Det er ikke den ene feilen som ødelegger karrieren, men snarere å gjøre den samme feilen om og om igjen. En leder som innrømmer og lærer av det gjør ikke den samme feilen igjen.

  • Bruker nettverket sitt: Kandidater som bruker nettverket sitt i stedet for profesjonelle rekrutteringsselskaper hadde dobbelt så høy sjanse for å finne ny jobb raskt – 60 prosent, mot 30 prosent gjennom byråene. Folk i nettverket ditt vet hvilke kvaliteter du har, og hvordan du takler vanskelige situasjoner, skriver Botelho og kollegene.

  • Utnytter erfaringene sine: Av de lederne som fikk ny jobb innen seks måneder etter å ha blitt oppsagt, fikk 94 prosent ny lederjobb innenfor en bransje hvor de hadde mye erfaring. Botelho og kollegene anbefaler derfor ledere å skaffe seg erfaring innenfor flere sektorer, slik de har mer erfaring å falle tilbake på hvis de skulle oppleve å få sparken.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no