Ledelse

Dette bør du gjøre før lønnsforhandlingene

Publisert Sist oppdatert

Du skal vise deg fram og skryte litt, vise at du har gjort deg fortjent til høyere lønn. Men helst uten å virke bråkjekk og selvgod. Det er en vanskelig balansegang, og mange vil nok kjenne på et ubehag. Det er ikke sikkert det finnes en universaltaktikk som fungerer for alle, men noen råd burde de fleste følge, sier karriererådgiver Kenneth Carstensen i Ingeniørforeningen i Danmark, til Berlingske Business:

1) Forbered deg godt

Tenk nøye over hva du har gjort det siste året. Hva har dine største seire vært, og hvilken verdi har du skapt for selskapet? Sett deg også inn i hva andre i lignende stillinger får.

Merk deg hvilken periode du forhandler for. Hvis du forhandler for et helt år bør du kunne vise til god innsats gjennom hele året, ikke bare de to siste månedene.

2) Kjenn dine styrker

Lønnsforhandlinger dreier seg om å spille på sine styrker. Hva gjør at du er avgjørende for virksomheten? Trekk fram egenskapene som gjør deg spesiell og uunnværlig.

Lønnsforhandlingene trenger i så måte ikke å starte først på lønnsmøtet. Vis deg fram kontinuerlig gjennom året. Da er det lettere for sjefen å legge merke til styrkene dine.

3) Vis initiativ

Ledere setter pris på initiativrike og ansvarlige ansatte – ansatte som lederen kan regne med, rett og slett. Ansatte som tar på seg oppgaver, byr på seg selv, viser initiativ og er selvgående, står derfor naturlig nok høyt i kurs hos ledere.

Prøv og vær denne ansatte gjennom året, og framheve disse situasjonene under lønnsforhandlingene.

4) Vær sosial og positiv

Det er stort sett alltid positivt å være en «kulturbærer» – en som sprer godt humør, bidrar til et godt sosialt miljø og som deler kompetanse og hjelper andre. Hvis du kan vise til slike egenskaper er sannsynligheten større god at lønnsforhandlingene går din vei, sier Carstensen.

5) Bruk kollegene dine

Snakk med kollegene dine om hvordan de oppfatter deg, og hva de mener at du har gjort bra. Det kan godt hende at du har noen gode egenskaper som du ikke er klar over selv.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS