Ledelse

Hvilken ledertype er du?

Sjekk hvilken av de store ledelsesteoriene som stemmer best overens med hvordan du utøver ledelse.

Publisert Sist oppdatert

«Det finnes like mange definisjoner på ledelse som antall ledere» er det noe som heter. Det kan godt være, men gjennom tidene har ledelse og tankene rundt hva som er god ledelse endret seg en del. Enkelte tenkere har imidlertid skilt seg ut, og i stor grad påvirket hvordan vi har sett på ledelse.

Frederick Taylor var en av dem som var tidlig ute med en idé om hva som var god ledelse. Taylorismen, som den i dag blir omtalt som, er kanskje litt gammeldags, men det er ikke så rart med tanke på hvor den oppstod – i fabrikkmiljøer rundt hundreårsskiftet 1800-1900. Tanken var at lederen skulle gi presise oppgaver som ikke kunne misforstås, og så gjorde de ansatte som de fikk beskjed om. Lite tenking, lite sosialt samvær, mye gjennomføring. Mennesket som produksjonsfaktor.

Den franske industrilederen Henri Fayol hadde en litt annen vinkling. Han hadde 14 prinsipper for ledelse, og mente at ledelsen skulle kommunisere med de ansatte på fem grunnleggende måter for å best mulig kunne planlegge og kontrollere produksjonen.

Den tyske økonomen og sosiologen Max Weber hadde en ledelsesteori som ofte blir kalt byråkratisk ledelse. Han var opptatt av strenge regler for maktfordeling, og klokkeklare roller for hvem som skulle gjøre hva. Han mente også at det var viktig for ledere å rekruttere bare de aller dyktigste, og at en organisasjon skulle ha etablerte systemer for forfremmelser og opprykk.

Psykologen Elton Mayo er kanskje den mest moderne, og blir ofte sett på som grunnleggeren av «human relations» (menneskelige relasjoner). Han gjennomførte et eksperiment ved fabrikken Hawthorne Works i Chicago, der han så på ansattes produktivitet dersom man forbedret blant annet lysforholdene og pausetidene deres. Resultatene viste økt produktivitet hos de ansatte. Men ikke på grunn av forholdene – fordi de ble gitt oppmerksomhet. Han konkluderte med at ledelse handlet om å tilrettelegge for at man kan snakke med hverandre og ta vare på hverandre.

Ta testen

Det finnes selvfølgelig utallige mengder med andre ledelsesteorier, men i denne testen kan du finne ut hvilken av disse fire klassiske ledelsesteoriene som ligner mest på din lederstil.

Kilde: Business News Daily

Prøv DP

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.


Powered by Labrador CMS