Ledelse

Hvis du er stresset – lær noe nytt

I stedet for å slappe av.

Publisert Sist oppdatert

Når stresset slår inn er den umiddelbare responsen gjerne «jeg trenger en pause». Slappe av, unngå å tenke på jobb. Bare få det litt på avstand. Fint på papiret, men kanskje ikke den mest effektive stressmestringsstrategien, skal vi tro ny amerikansk forskning.

Superkuren læring

En ny studie fra Universitetet i Michigan sier nemlig at avslapping ikke har noen effekt på stressnivået, fordi det er en passiv handling. Du distanserer deg, og det gjør ikke noe med stressnivået i seg selv. Skal man gjøre noe med stresset må man gjøre noe aktivt, og spesielt én aktivitet viste seg å være god som stressbehandler: læring.

Det skriver Psychology Today.

I studien, som er skrevet av Chen Zhang, David Mayer og Eun Hwang, og publisert i «Journal of Applied Psychology», finner de at læring ikke bare reduserer stressnivået, men også fjerner negative følelser som frustrasjon og skuffelse. Avslapping gjorde ingenting med verken stress eller disse negative følelsene.

Forfatterne konkluderer med at stresshåndtering krever en aktiv tilnærming, med læring i hovedsetet, heller enn en passiv og unnvikende tilnærming, med for eksempel avslapping som eneste kur.

Slik bruker du læring for å håndtere stress

Studien peker på flere stressmestringsmetoder som involverer læring:

  • Finn signaturstyrkene dine og bygg videre på dem. Hvis for eksempel kreativitet og relasjoner er styrkene dine kan du utfordre deg selv til å gjøre enda mer av det. Del flere av ideene dine, og snakk og lytt til flere av kollegene dine.

  • Læring som stressmestring kan holde deg i flytsonen. Hvis du tar pause fra arbeidet ditt for å slappe av kan det være vanskelig å komme seg innpå sporet igjen. Tar du derimot pause for å lære noe nytt, for eksempel et e-læringstiltak, holder du hjernen aktiv og reduserer stressnivået, slik at det ikke blir en stor overgang når du skal tilbake til arbeidet.

  • Lær av andre. Du kan også ta pause fra arbeidet for å lære av andre på jobb. Da får du både sosial kontakt og læring i samme pakke, samtidig som du stresser ned.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS