Ledelse

Ikke start dagen din på denne måten

Begynn med det du liker, ikke det du må

Publisert Sist oppdatert

Et mer eller mindre velkjent råd er å begynne arbeidsdagen med det du må få unnagjort, og spare det som er mer gøy, lett og mindre tidkrevende til slutt.

Men hvor smart er det egentlig å begynne dypdykket klokka 09:00, og spare e-postbesvarelser og andre pusleoppgaver til slutt?

Skal vi tro psykologen Alice Isen er dette å begynne i feil ende. Hun har forsket på sammenhengen mellom humør og produktivitet, og finner at jo bedre humør man er i, desto mer produktiv og kreativ blir man. Ikke spesielt overraskende, men det burde kanskje påvirke hvordan man legger opp arbeidsdagen sin.

Tenk fort!

Mange av oss er ikke i det beste humøret helt på morgenkvisten, og bør derfor kanskje spare det tunge arbeidet til litt utpå dagen.

Ikke bare det. Å gjøre unna de lette oppgavene kan faktisk i seg selv bedre humøret.

En forskningsartikkel fra 2013 viser at raske og korte tanker gir deg bedre humør, mens lange tankerekker svekker det. Sagt på en annen måte: å fullføre oppgaver gjør deg glad, mens å jobbe på lange oppgaver der enden ligger langt fram i tid ikke gjør det.

– Mange av oss starter dagen med utfordrende oppgaver for å «få de unnagjort fort». Men sannsynligheten for å ferdigstille de krevende oppgavene raskt er liten, noe som kan føre til dårlig humør og påfølgende dårlig produktivitet, skriver psykologiprofessor Art Markman ved Universitetet i Texas, til magasinet Fast Company.

– Å begynne dagen med å lese og svare på noen e-poster kan være en god start. Men du kan også risikere å bli påminnet oppgaver du ikke har fullført og ende opp med å være mer stresset enn da du kom på jobb.

Markman anbefaler å starte dagen med de oppgavene du liker.

– Sett av mellom 30 og 45 minutter på starten av dagen til å få unna de oppgavene som gir deg energi. Da kommer du i bedre humør, og legger til rette for en bedre produktivitet resten av dagen.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS