Ledelse

Jobbintervjuet avslører mye – bruk det til å lære

Under utspørring og forhandlinger «avslører» arbeidsgiver ofte mye om hva de setter pris på i en arbeidstaker, i alle fall hvis du har øynene åpne.

Publisert Sist oppdatert

Et jobbintervju handler ikke bare om å karre til seg mest mulig av lønn og andre fordeler. Det handler også om informasjon.

I en forhandlingssituasjon er arbeidsgiveren ute etter at kandidaten skal oppfylle visse kriterier, og måten de forhandler på avslører en del om hvilke kriterier dette er snakk om, samt hvilken kultur som finnes i selskapet.

Det skriver psykologiprofessor Art Markman ved universitetet i Texas, i et innlegg hos Fast Company.

Her er de tre tingene han mener man kan lære av arbeidsgiveren under et jobbintervju:

Hva verdsetter de?

Arbeidsgiveren vurderer å investere ganske mye tid og penger i deg, og du kan lære mye om kulturen basert på hvor du møter motstand i forhandlingene.

Når det gjelder forhold som for eksempel lønn kan mange kandidater oppleve å møte litt diskusjon. Hvorfor får du ikke lønna du ønsket?

Hvis arbeidsgiver sier nei til forslaget ditt, så er det lett å tenke «gnien» med en gang, og at her er det labre sjanser for en god lønnsvekst.

Men i stedet for å gå rett dit, bør man heller stille noen spørsmål, anbefaler Markman.

Hva er begrunnelsen for at de ikke møter deg på forslaget ditt? Kanskje er startlønna lavere for ikke å signalisere til de erfarne kollegene at nyansatte er mest verdt. Eller kanskje streber de etter å opprettholde lik lønn for de fleste ansatte.

Begrunnelsen sier mye om hva bedriften verdsetter av arbeidsmiljø og kultur. Hvis de avslår lønnsforslaget ditt på grunn av likelønn, vitner det kanskje om et positivt arbeidsmiljø og en flat struktur.

Er de samarbeidsvillige?

I et jobbintervju blir det sannsynligvis åpenbart at man bryr seg om litt forskjellige ting. Kandidaten bryr seg kanskje om lønn, ferie og arbeidsmiljø, mens arbeidsgiver kanskje bryr seg mer om oppstartdato og karriereplaner.

Med ulike interesser kan forhandlingene ta flere former: det kan bli en krigssone, hvor begge parter kjemper for egen vinning, eller det kan bli et samarbeid, hvor målet er å bake den største kaken.

Hvilken av disse metodene arbeidsgiver bruker, sier mye om hva du kan forvente deg av dem hvis du tar jobben, skriver Markman.

Hvordan er utviklingsmulighetene?

I en forhandlingssituasjon sitter arbeidsgiver på mest informasjon.

Det er en skjevhet i makten, og den kan arbeidsgiver utnytte ved ikke å fortelle deg om ting som frynsegoder, kurs, utviklingsmuligheter eller andre faktorer som kunne vært en del av forhandlingene.

Hvis arbeidsgiver bruker denne asymmetrien for å «vinne» forhandlingene, kan det signalisere at de heller ikke i framtiden kommer til å være spesielt opptatt av deg og din utvikling.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS