Foto

Dreamstime

Legg bort egoet hvis du vil være en god leder

Publisert: 18. desember 2018 kl 10.42
Oppdatert: 20. desember 2018 kl 12.21

En leder kommer en til å bli utsatt for kritikk, innspill og alternative løsninger mange ganger i løpet av karrieren sin. Da kan man velge: ta innspillene med fatning og ta den dialogen som oppstår, eller kjempe med nebb og klør for å holde maska og trumfe gjennom sin egen løsning.

Det er selvfølgelig ikke så svart-hvitt som dette – det er en illustrasjon på ulike måter å takle motgang på – men ifølge leder og ledelsesrådgiver Chris Pearse, så er den sistnevnte måten ikke bare svært lite konstruktiv, men også helt unødvendig.

Men er det ikke slik at når man opplever motgang, innspill og kritikk, så er man truet, og man må kjempe for å beholde posisjonen sin? Nei, skriver Pearse hos Forbes. Dette handler om ego, og egoet er den den største fienden til god ledelse. Det står i veien for god kommunikasjon, gode relasjoner og god drift av virksomheten.

Her er faresignalene på at egoet ditt står i veien på god ledelse, ifølge Pearse:

  • «Jeg har rett»: Du er hundre prosent overbevist at det er du som har rett, uansett, og du finner alltid en måte å rettferdiggjøre denne overbevisningen på – enten gjennom logikk, fakta eller magefølelse.

  • «Jeg er snill»: Du er alt for opptatt av å bli sett på som den snille lederen, og unngår gjerne konfrontasjoner for å opprettholde dette imaget.

  • «Jeg er rettferdig»: Du gjør alltid det du mener er mest rettferdig, uansett om det innebærer å såre noen og uansett om det er den mest effektive løsningen. Rettferdighet står øverst, alltid.

  • «Jeg er vellykket»: Status er viktigst. Du har den høyeste stillingen, de dyreste klærne, det største kontoret – hvorfor skulle noen utfordre dine beslutninger?

  • «Jeg er eieren»: Uansett hvor velmenende medarbeiderne dine er, så er det du som er eieren, og de vil aldri kunne sette seg inn i hvor mye ansvar det faktisk er å eie en virksomhet.

  • «Jeg er omringet av idioter»: Hvordan endte du opp med en så inkompetent gjeng med ansatte? Det minste du kan gjøre er i alle fall å ta det fulle og hele ansvaret, og styre skuta i riktig retning.

Disse karikerte overbevisningene er eksempler på hvordan egoet kan komme i veien for god ledelse, men egoisme er menneskelig, og god ledelse handler ikke om å utrydde egoet helt, men heller å være oppmerksom på fallgruvene, skriver Pearse.  

Saken fortsetter under annonsen
Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.