Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Økt sykefravær blant ledere

Blant ledere har sykefraværet økt fra 3,8 prosent fra 1. kvartal 2015 til 4,1 prosent i tilsvarende kvartal i 2018.

Publisert Sist oppdatert

Det utgjør en prosentvis endring på 7,9 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

De yrkene med størst reduksjon i sykefraværet har vært blant renholdere, hjelpearbeider mv., der sykefraværet gikk ned fra 7,7 til 7,0 prosent i perioden. Det utgjør en nedgang på 9,1 prosent.

Høyest sykefravær i kvinnedominerte yrker

Kvinner har et høyere sykefravær enn menn, noe som også reflekteres i de yrkesfordelte tallene. Yrkesgruppene med klart høyest sykefravær er de to kvinnedominerte yrkene pleiearbeidere og barnehage- og skoleassistenter, med henholdsvis 9,2 og 9,1 prosent i 1. kvartal i år.

Statistikken over antall arbeidsforhold viser at over dobbelt så mange kvinner som menn arbeider i disse yrkene.

Ser man på sykefraværet blant pleiearbeidere separat for kvinner og menn, var det i 1. kvartal 2018 på henholdsvis 9,9 og 5,8 prosent. Til sammenligning var sykefraværet for alle yrkesgrupper 7,4 prosent for kvinner og 4,3 prosent for menn.

Med andre ord er sykefraværet blant pleiearbeidere høyere for begge kjønn enn det er på tvers av alle yrkesgrupper. Den samme tendensen finner man også for barnehage- og skoleassistenter.

Lite sykefravær i blant IKT-rådgivere

Sykefraværet blant IKT-rådgivere var på 2,8 prosent i 1. kvartal 2018. I dette yrket er det desidert flest ansatte blant programvare- og applikasjonsutviklere.

Et annet yrke med lite sykefravær er realister, sivilingeniører med videre. Her var sykefraværet på 3,3 prosent i perioden.

Lastebil-, buss- og trikkeførere har, sammen med renovasjons- og gjenvinningsarbeidere, det høyeste legemeldte sykefraværet blant menn i siste kvartal. Begge hadde et sykefravær på 7,7 prosent.

Powered by Labrador CMS