Foto

Rawpixel / CC

Slik går du på de riktige møtene

Publisert: 20. august 2018 kl 10.38
Oppdatert: 27. februar 2019 kl 09.54

Møter er en stor del av manges arbeidshverdag, spesielt ledere. Noen ledere bruker så mye som 75 prosent av tiden sin på møtevirksomhet, ifølge en stor studie av fra Harvard Business School. For noen av lederne i undersøkelsen kunne det bety så mye som 37 møter på én uke, der syv av ti av disse møtene varte i over en time.

Kort sagt så må ledere lære seg å være ganske så selektive i hvilke møter de deltar på, hvis de skal unngå at all tiden deres går med til møtevirksomhet.

– Møter er et godt arbeidsverktøy, men det er samtidig viktig å sørge for at møtene holder en viss kvalitet. Digitale verktøy har gjort det så enkelt å kalle inn til møter at det til slutt bare blir en vane. Man tenker ikke gjennom hvorfor man kaller inn, sier Anki Udd, ledelsesekspert i den svenske organisasjonen Ledarna, til den svenske arbeidsmiljøavisa Arbetsliv.

Vær selektiv

Udd er opptatt av at man som leder bør tenke gjennom hvem du inviterer hvis du skal kalle inn til et møte. Det er lett å gå på autopilot og invitere hele teamet, men kanskje er det bare noen enkeltpersoner som trenger å være der, og kanskje noen bare trenger å være der under deler av møtet.

Men kanskje enda viktigere er det å vite hvilke møter du selv skal takke ja til. Et minimum bør være at det foreligger en klar agenda og et tydelig oppdrag med møtet, samt en klar sluttid. Gjør det ikke det, er det lov å takke nei, mener Udd.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er på ingen måte uforskammet å takke nei til et møte. Det handler om å være engasjert og opptatt av å bruke både din og andres tide riktig. Hvis du bli invitert til et møte om detaljer som du ikke kjenner eller kan diskutere så godt, er det bedre at du takker nei og lar de med mer inngående kunnskap diskutere, oppfordrer hun.

7 tips

Følg disse syv stegene for å sikre at du går på de riktige møtene og unngår de unødvendige:

  • Se til at møtet har en avklart slutt-tid og et tydelig mål.
  • Tenk deg om to ganger før du inviterer hele teamet. Hvem trenger du egentlig å invitere?
  • Finn ut om du kan delegere oppgaven til en ansatt med mer inngående kunnskap om emnet som skal diskuteres.
  • Rene informasjonsmøter kan ofte oppsummeres i en e-post i stedet.
  • Man kan spare mye tid med å ta møtet digitalt i stedet for fysisk.
  • Legg inn møtefrie perioder i kalenderen for å frigjøre tid til å gjøre de andre arbeidsoppgavene dine.
  • Respekter andres tid. Ikke kall inn til møter uten pauser mellom.

Kilde: Arbetsliv

Nyhetsbrev
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.