Ledelse

(F.v) Ingrid Vad Nilsen, ny direktør i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, leder for Kirkerådet, og preses Helga Haugland Byfuglien.

Tre kvinner er nå de mektigste i kirken

For første gang er det kvinner i de tre mektigste posisjonene i Den norske kirke.

Publisert Sist oppdatert

Ingrid Vad Nilsen er, som den første kvinne i stillingen noen sinne, blitt tilsatt som direktør for Kirkerådet. Kristin Gunleiksrud Raaum er leder for Kirkerådet, og Helga Haugland Byfuglien er preses, eller ledende biskop. Dermed har de tre kvinnene ikke bare de mektigste posisjonene i kirken, men i hele det religiøse Norge, skriver avisen Vårt Land.

Ingrid Vad Nilsen hadde søkt stillingen som direktør i Kirkerådet to ganger tidligere. Nå, på tredje forsøk, lyktes hun.

Mindre mannsdominans

Ved årtusenskiftet var kirken en av de mest mannsdominerte organisasjonene i Norge, viser kartlegginger gjort i perioden 2001-2015.

I år 2000 var det menn i 94 prosent av lederstillingene, men noe har helt tydelig skjedd med likestillingen i de kirkelige kretser, og i 2015 hadde andelen menn i lederstillinger gått ned til 73 prosent.

Etter 2015 er det dessuten blitt ansatt flere kvinner i lederposisjoner.

Størst økning

Mari Teigen, leder for Core – senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning, sier til Vårt Land at tall fra Lederskapsundersøkelsen fra 2000 og 2015 viser at ikke i noen annen sektor er blitt flere kvinner i lederposisjoner enn i Den norske kirke etter årtusenskiftet.

Forskeren forklarer endringen med økningen av kvinnelige prester, og at kirkelige ledere er en av de elitegruppene som har de mest liberale holdningene til kvinner om ledere. Dette er kommet frem i lederskapsundersøkelsene.

Tall fra samme lederskapsundersøkelse viste at næringslivet og forsvaret var «verstinger» med kvinneandeler på toppen på henholdsvis 13 og fire prosent, skrev NRK i forbindelse med kvinnedagen.

Powered by Labrador CMS