Ledelse

Sportssjef Thomas Berntsen i Sarpsborg 08 har fått mye av æren for klubbens suksess de siste årene. Selv trekker han frem samarbeidet med resten av ledelsen som avgjørende.

– I Sarpsborg gir vi ikke enkeltpersoner skylda

Sportssjef Thomas Berntsen i Sarpsborg 08 har vært en av nøkkelpersonene bak klubbens oppsving. Det er teamet og langsiktig satsing som gir suksess, mener han

Publisert Sist oppdatert

Vi som følger fotballsendingene, enten det gjelder Eliteserien eller Europacupene, har ikke unngått å få med oss at det har blitt snakket mye om Sarpsborg 08s suksess. Den ferske klubben, med sitt nye stadion (som stadig utvides på dugnad) har allerede gitt det norske fotballpublikummet mange gode opplevelser. I tillegg til den profilerte treneren, Geir Bakke, har også andre medlemmer av ledergruppa fått sin del av æren for klubbens suksess.

I boken «Fiks fotballen», som Dagens Perspektiv tidligere har omtalt, trekkes samarbeidet i den såkalte firerbanden: styreleder, daglig leder, sportssjef og trener, frem som avgjørende for god, langsiktig ledelse. Ikke minst skaper et godt samarbeidsforhold bedre ledervilkår for fotballtrenerne.

Korte kommandolinjer

I Bakkes skygge har en sportssjef gjort mye av grovjobben, når det gjelder å legge til rette for at Bakke har best mulige arbeidsforhold. Sportssjef i Sarpsborg 08, Thomas Berntsen, har faktisk fått mye av æren for suksessen klubben har opplevd de siste årene. Sarpsborg 08 ble stiftet for bare 10 år siden, og i dag spiller den i Europa League, der klubben har bitt godt fra seg mot gode klubber så langt.

Ifølge Berntsen handler mye av Sarpsborg 08s suksess om korte kommandolinjer:

– Vi er nok litt mer strømlinjeformet som organisasjon, og kommandolinjene er kortere enn i andre, større klubber. Koblet med langsiktig tenkning, har dette gitt resultater, sier han.

Foto Fersk klubb med suksess: Sarpsborg 08. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix.

For det er langsiktighet som er nøkkelordet i klubben. Går det dårlig, skyldes det aldri på enkeltpersoner. Lederteamet som jobber sammen har full tiltro til hverandre, i gode og onde dager:

– Vi styrer etter langsiktige mål, og lar ikke dårlige enkeltresultater forstyrre oss i arbeidet vårt. Vi blir også preget av tap, men vi har ikke råd til å la noen dårlige prestasjoner bremse utviklingen vår. Taper vi, så vet vi at det ikke handler om enkeltpersoner, understreker han.

Dette har klubben fått testet i praksis i år. Å delta både i Eliteserien og i Europa League har vært en ny erfaring, og resultatene har svingt: Åtte kamper på rad i serien uten seier, og gode resultater i Europa. I det siste har resultatene fått en oppsving også i serien.

Berntsen har fått mye ros i fotballmiljøet for sin evne til å finne gode spillere som har gått litt under radaren til andre klubber. Mange av disse har Sarpsborg utviklet og solgt videre til andre klubber.

Må lede annerledes

Geir Bakke er en av de norske suksesstrenerne de siste årene. I «Fiks fotballen» hevder Bakke at gruppen av profesjonelle spillere i Norge som treneren skal lede, er mer kompleks og sammensatt enn spillergruppene i større klubber i for eksempel engelske Premier League. I Norge har vi en større prosentandel spillere, sammenlknet med folketallet. Derfor kreves det en annen ledelsestilnærming for å lykkes her hjemme.

Foto Sarpsborg 08-trener Geir Bakke jubler etter avansement i Europa League-kvalifiseringskamp mot sveitsiske St. Gallen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix.

– Norske trenere må forholde seg til et større spekter av personligheter på fotballbanen dersom vi skal ha klubber og et landslag som skal kunne hevde seg i toppen i Europa. De er likere i utlandet – masse alfahanner. Slik er det ikke i Norge, og det krever mer av lederne. Vi er tross alt bare fem milloner mennesker, sier han i boken.

Powered by Labrador CMS