Ledelse

Abid Raja møtte Norge – representert ved et anstendig omfangsrikt pressekorps i ankomsthallen på Gardermoen onsdag.

Abid Agenda

Ambisiøs utspills­maskin med dårlig (eller var det perfekt?) timing.

Publisert Sist oppdatert

Du vet at du har med en som skaper nyheter å gjøre, når VG-TV småprater med sin egen kommentator i én time i ankomsthallen på Gardermoen mens de venter på at passasjerene fra Addis Abeba skal komme ut.

Abid Raja skaper nyheter. Han blir beskrevet både som utspillsmaskin, solospiller og løs kanon. Den siste uka har han skrevet kronikker nesten like ofte som Trygve Slagsvold Vedum sier «nær der folk bor».

Han framstår nesten som litt naiv. Men Abid Raja er ingen politisk førstereisgutt. Det er en mann som kan strategi og som utmerket godt vet hva som skaper overskrifter og støy – støy han kan innkassere oppmerksomhet og popularitetspoeng på hos sine kjernevelgere og tilhengere.

Den siste uka har han skrevet kronikker nesten like ofte som Trygve Slagsvold Vedum sier «nær der folk bor

Da Raja satt i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget mellom 2013 og 2017 hadde han og hans komitékolleger mange høyprofilerte saker til behandling.

Raja var – selvsagt – blant dem i komiteen som oftest uttalte seg til mediene. Men han var også blant dem som stilte de beste spørsmålene i høringssalen. Andre politikere har uttrykt beundring over Rajas gjennomtenkte og presise spørsmål. Den tidligere advokaten hadde også imponerende oversikt over sakene som ble behandlet.

Så han vet hva han driver med, Raja. Men noen ganger kan det nok koke litt over. Han har en egen evne til å komme i kryssilden. Det har den siste uka vist til fulle.

43 år gamle Abid Raja er blitt en av Venstres mest populære politikere. Blant Venstre-folk i distriktene er Oslo-gutten en favoritt. Det har han sørget for selv, gjennom hyppige besøk.

Til kommentarfeltenes mørke hjørner der man mener at Raja «må sendes hjem»: Han er født i Norge, bare så det er sagt. Han har vokst opp på Grünerløkka med nokså religiøst konservative foreldre. Selv var han også ganske konservativ i sin ungdom når det kom til islam. Hans liberale oppvåkning kom da han fant kjærligheten i sin kone, psykologen Nadia Ansar. For å vinne henne, måtte han stå opp mot egen familie, har han selv fortalt flere ganger.

Han har en egen evne til å komme i kryssilden. Det har den siste uka vist til fulle

Abid Raja har i hele sin politiske karriere vært opptatt av innvandring, integrering, verdier og dialog mellom ulike grupper i samfunnet. Han har skrevet bøker og arrangert dialogmøter. Han var også initiativtaker for opprettelsen av tenketanken Minotek.

Så tematikken for hans kronikkskriverier den siste uka, er ikke ny for Abid Raja. Timingen kan selvsagt heftig diskuteres. Og det gjøres til gangs. Et massivt flertall av nasjonens politiske kommentatorer er overbevist om at Abid Raja har brukt sine kronikker og uttalelser om at Frp «brunbeiser» debatten svært bevisst for å posisjonere seg som ny leder i Venstre. Svært få tror ham, når han hardnakket står på at han ikke har lederjobben i tankene i det hele tatt.

Men alle tror ham når han erkjenner å ha «ambisjoner» både på Venstres og egne vegne …

Det er ikke første gangen Abid Raja går i strupen på Frp-ere. Hans aller første TV-debatt var i 1999 – i Per Ståle Lønnings debattprogram Sentrum på TV2. Tema var rasisme og innvandringspolitikk, og motdebattant var Frps daværende leder Carl I. Hagen. Raja gikk til frontalangrep på Hagen og anklagde ham åpent for å skape rasisme og fremmedhat i det norske folk.

Siden den gang har Abid Raja vært et fast og engasjert innslag i norsk offentlighet.

Powered by Labrador CMS